Den české státnosti je pro mnohé lidi pouze vítanou příležitostí, jak si díky státnímu svátku užít volného dne. To ovšem rozhodně neplatí pro Václava Obra, který je dlouholetým a vášnivým propagátorem svatého Václava coby patrona české země. Právě na jeho svátek připravil zcela mimořádné Večerní prohlídky, které nabídly svatovítský chorál i pohled na hvězdné nebe skrze otevřenou střechu důmyslně vystavěného Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem.

Na svátek svatého Václava probíhaly prohlídky v Muzeu kočárů po celý den. Velké množství lidí během pěti z nich mohlo mimo jiné obdivovat bleskové rozložení čtyřmístného kočáru Landauer. Večerní prohlídky za svitu obrovského množství loučí a svíček přesto byly zcela originální. Ostatně zájem o ně zcela převýšil možnou kapacitu. „Již dopředu byly zcela vyprodané a řadu zájemců jsme museli odmítnout,“ potvrdil Václav Obr.

Celá veskrze speciální prohlídka byla věnována řemeslníkům, kteří se podíleli na stavbě Muzea kočárů. Konkrétně se jednalo o dvě rodiny. Jednak o tesaře bratry Kolouchovy, kteří stáli za vznikem úžasné střešní vazby, a také o bratry Stawaritschovy, kteří jsou coby kováři autory pozoruhodného zábradlí a obrovského množství umělecké výzdoby muzea. „Těmi zatím posledními budou dva noví draci, již brzy se objeví na fasádě muzea,“ doplnil Václav Obr s tím, že díky důvtipnému mechanismu návštěvníci večerních prohlídek zažili i otevření střechy muzea, takže se nad jejich hlavami zcela nečekaně objevily hvězdy.

Kromě řemeslníků a stavitelů kočárů byl večer věnován také dvěma šlechtickým rodům. Jednak šlo o rod Silva-Tarouca, který vlastnil nedaleký zámek, a rovněž o rod Kinských, s nimiž je Václav Obr v kontaktu. „Díky nim jsme získali i obří dostavník ze zámku z Chlumce na Cidlinou, na němž mohlo jet až neuvěřitelných 14 lidí. Po zbavení vrchní barvy se na něm objevil právě znak rodu Kinských. Nyní jej opravujeme a už v příští sezóně bychom jej rádi představili veřejnosti,“ nastínil další plány Václav Obr.

Během večera rovněž několikrát vystoupil vídeňský operní pěvec Martino, jenž zazpíval mimo jiné i svatovítský chorál. „Věnovali jsme ho brněnskému herci Liboru Olšanovi, který již není mezi námi. Právě on přesně před jedenácti lety při odhalení největšího smutečního kočáru v tehdy novém depozitáři muzea ztvárnil postavu svatého Václava,“ uzavřel Václav Obr.