Páteční celodenní „slejvák“ nebyl pro organizátory tradičních Hubertských slavností v Plumlově nijak povzbudivý, ovšem v sobotu se už vyčasilo a návštěvníky plumlovského zámku odpoledne přivítalo nádherné slunečné počasí.

Právě Zámek Plumlov ve spolupráci s městem a zástupci Vojenských lesů a statků společně s jezdeckým klubem tak mohli uspořádat parádní akci plnou atrakcí, kterou vlastně končí letošní zámecká sezóna. Stovky návštěvníků si sobotní Hubertské slavnosti užily, obzvláště když zámecké nádvoří provoněla zvěřina.

Přestože letošní Hubertské slavnosti na plumlovském zámku byly zahájeny už o půl druhé odpoledne, za oficiální začátek byla tradičně považovaná až hubertská mše společně s vystoupením trubačů o půl hodiny později. Davy lidí proudící na nádvoří zámku se pak mohly oddávat připraveným atrakcím.

„Čekala nás přehlídka loveckých psů, ukázka vábení lovné zvěře, přehlídka loveckých signálů a přijeli lukostřelci, střelci z historických kuší, lovci kožešin, ukázka dravých ptáků, sov a mnohé další věci spojené s myslivostí. Tomu samozřejmě odpovídalo bohaté občerstvení z myslivecké kuchyně, za které vděčíme představitelům Vojenských lesů a statků. Na jídelníčku byl třeba kanec na roštu, zvěřinový guláš, ražniči, řízek a další zvěřinové pochoutky. A k tomu samozřejmě pivo nebo svařené víno,“ popsal Večerníku průběh akce Pavel Zástěra, kastelán zámku.

Večerník postupně navštívil všechny popsané atrakce a povšiml si, že návštěvníci jsou maximálně spokojeni s množstvím stánků, které lemovaly celé nádvoří. „Moje dvě vnučky jsou nadšené také z toho, že se mohou projet na koních. Pak byly celé vykulené z dravých ptáků. Ani já jsem ale nečekala, že například káně bude tak krotké, a dokonce se nechá pohladit,“ svěřila se Magda Vystavělová, která na plumlovský zámek dorazila z Prostějova. „Jsme rádi, že se nám umoudřilo počasí a akce tak mohla probíhat. My jsme tady letos měli za úkol připravit pro děti lesní pedagogiku a zajistit pro hubertskou mši sedm trubačů, kterými jako Vojenské lesy disponujeme. Děti si u našich stánků mohou i něco samy vyrobit, například čelenky nebo různé ozdoby výhradně z přírodních materiálů. Měli jsme zde ukázky kožešin, zvěřinových trofejí, lesních plodin a mnohé další věci. Jsem docela mile překvapená, že i malé děti znají spoustu věcí o přírodě a zajímají se o ni,“ sdělila Eva Weisgärberová, technik pro práci s veřejností a lesní pedagog z Vojenských lesů a statků v Plumlově.

Hubertské slavnosti byly vlastně poslední velkou akcí letošní sezóny tohoto druhu na plumlovském zámku. „Nyní nás už čekají jen menší akce jako Uspávání broučků, lampionový průvod či adventní prohlídky,“ nastínil kastelán Pavel Zástěra.