Skutečnost zasluhující pozornost. Zřejmě žádné stromořadí v našem regionu nemá tak zajímavou historii jako dubová alej rostoucí v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. Svým hlasem ve webové anketě ji nyní můžete podpořit i vy.

 

Duby v nominované aleji rozhodně nevynikají svou košatostí. I proto by si asi málokdo tipl, že se ve skutečnosti jedná o nejstarší stromy v celém zámeckém parku. Původně bylo stromořadí dlouhé tři kilometry a táhlo se až ke statku Gabrielov na Kosíři. V blízkém romantickém altánu tvořil malíř Josef Mánes. „Tato dubová alej je neodmyslitelně spjata s hrabětem Františkem Josefem II. Silva-Tarouca, který ji založil a část stromů i sám zasadil. Za každý hlas pro ni budeme vděčni,“ vyjádřil se kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňa.  

Hlasovat pro Dubovou alej v Čechách pod Kosířem je možné od čtvrtka 2. listopadu pod odkazem https://alejroku.cz/2023/dubova-alej-u-zamku-cechy-pod-kosirem. Hlasovat bude možné až do čtvrtka 25. ledna. Oficiální vyhlášení výsledků ankety i vítězů soutěže proběhne ve čtvrtek 1. února.