Jak slíbil, tak udělal. V létě během velkolepého Josefkolu Václav Obr před mnoha stovkami diváků prezentoval obří dřevěný kříž, který zasvětil Pavlu Trnkovi. Příslušníka jízdního hulánského regimentu při návratu z Kosíře stihl infarkt. Následkem toho druhý den v nemocnici zemřel. Uplynulou sobotu 25. listopadu tak došlo na vztyčení kříže u silnice vedoucí ze Lhoty pod Kosířem do Drahanovic, tedy v místech, kde Pavel Trnka následkem cévní příhody spadl z koně.

O uplynulém víkendu se v Čechách pod Kosířem a okolí konala pozoruhodná vojenská vzpomínková akce. Od muzea kočárů vyrazil plně obsazený těžký formanský vůz doprovázeny jezdci hulánského regimentu. Po zastávce ve Lhotě pod Kosířem pokračoval podél silnice ve směru na Drahanovice. Tam byl slavnostně vztyčen kříž věnovaný památce Pavla Trnky. „K jeho jménu letos v srpnu přibylo ještě další. Zavzpomínali jsme také na Jana Junu, granátníka z Olomouce, který rovněž zemřel,“ dodal majitel Muzea kočárů Václav Obr.

 

Vztyčení se kromě hulánů zúčastnila také řada lidí v historických kostýmech, mezi nimiž byli i kožní lékař a velký stoupenec monarchie Pavel Andrš či rodina Marciánových vlastnících v Kostelci na Hané rodinné zahradnictví.

Od nově vztyčeného kříže pak výprava začala stoupat nahoru, aby se po rozblácené a pro auta nesjízdné cestě dostala až na místo, kterému se odnepaměti říká Tři sády. To se nachází nedaleko vrcholu Velkého Kosíře ve směru na Slatinice. „Jedná se o tři hraniční kameny neboli sády označující styk historických hranic panství tří šlechticích rodů. Konkrétně šlo o Lichtenštejny působící na Plumlově, Kinské z Náměště na Hané a rod Silva-Tarouců z Čech pod Kosířem. I zde jsme nedávno vztyčili litinový kříž zasvěcený těmto třem rodům,“ přiblížil Václav Obr.

Mezi hrdiny této části cesty nepochybně patřila dvojice těžkých tažných koní, kterým se podařilo vůz s nákladem vážícím dohromady zhruba 2,5 tuny vytáhnout do strmého kopce. Po památném místě, o němž mnozí dosud netuší, že jej mohou na Kosíři objevit, se všichni vydali do Služína. Tam vzpomínková akce pokračovala příjemným setkáním s místními u památníku obětem první světové války. Při této příležitosti se i střílelo, a to z historického děla. „Bylo zajímavé naslouchat, jak se ta rána okamžitě odrazila od Kosíře a my jsme ji po maličké chvilce slyšeli podruhé,“ pousmál se Václav Obr.

Kdo tedy neví, kam by se vypravil, může nadcházející víkendové odpoledne klidně strávit hledáním nově postavených křížů.

Tím však letošní sezóna v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem zdaleka nekončí. I na letošek se chystají oblíbené adventní koncerty. Nejprve vystoupí v pátek 22. prosince známý kreslíř a humorista Mirek Kemel se svojí kapelou, následovat bude koncert šansoniérky Szidi Tobias. Ten bude připraven přesně na Tři krále, tedy v sobotu 6. ledna.