Pokud Kosíř není sopka, pak to určitě musí být magnetická hora! Důkaz pro toto tvrzení se přímo nabízí. Vždy první den v roce je tento kopec schopný přitáhnout tisíce lidí ze širokého okolí. Na hanácký Mount Blanc putují od Čelechovic, Lhoty pod Kosířem, Čech pod Kosířem i Slatinic. Na vrcholu jsou pak příchozí za svůj výkon odměněni medailí. Ta letošní měla tyrkysovou barvu a uplynulé pondělí 1. ledna si ji domů odnášelo celkem 3 103 turistů.

 

Na Nový rok vedou všechny cesty na Kosíř! Osvědčené pravidlo platilo i v pondělí, kdy se na vrcholku sešly tisíce lidí, aby si všichni vzájemně popřáli úspěšný start do nového roku. Při bližším srovnání s předchozími ročníky se však jednalo spíše o průměrnou návštěvnost. „Loni dorazilo o něco více lidí. Ale my jsme určitě spokojeni, ostatně ještě ráno to kvůli dešti vypadalo, že jich bude opravdu málo. To se naštěstí nepotvrdilo, déšť ustal a blátu se příchozí díky vyasfaltovaným cestám částečně vyhnuli,“ zhodnotil Vladimír Grézl z turistického oddílu TJ Sigma Lutín, který akci společně s hasiči ze Slatinek tradičně pořádá. Organizátoři byli na nával připraveni a ani v poledne se na medaile či jídlo nestály nikterak dlouhé fronty.

Letos se konal už 37. ročník Novoročního výšlapu, jehož návštěvnost za posledních deset let pouze jednou klesla pod tři tisíce návštěvníků. A to se jednalo o rok 2022, kdy mezi lidmi doznívaly nepříjemné pocity z covidové epidemie. „Když v roce 1999 počet účastníků poprvé překonal tisícovou hranici, rozhodně jsme nečekali, že by se mohl tento počet někdy třeba jen zdvojnásobit,“ ohlédl se Grézl. Hranice čtyř tisíc lidí mezitím byla překonána už dvakrát, a to v roce 2016 a v roce 2020, kdy dorazilo rekordních více jak 4,5 tisíce turistů.

Jisté je, že putování na Kosíř se za ty roky již stalo tradicí pro celé rodiny. „Šestiletá dcera byla přes Vánoce nemocná a choroba u ní stále doznívala i po svátcích. Takže se jí pěšky nahoru moc nechtělo. Rychle změnila názor, když jsme jí řekli, že se jinak nedozvíme, jakou barvu měla letos medaile,“ svěřila se Klára Kohoutková.

I tentokrát se lidé na vrcholu mohli vyfotit s Kosířanem, k němuž pro letošek přibyl také medvěd. Pochutnat si mohli také na guláši hasičů ze Slatinek, jejichž kolegové ze Lhoty pod Kosířem pak turistům v obecním kulturáku připravili „Polívkový marš“ s pěti druhy polévek.

Někteří z příchozích byli nepříjemně překvapeni z toho, že nalezli rozhlednu uzavřenou. Důvodem je nutná rekonstrukce její horní plošiny, kvůli níž zůstává vyhlídka už od začátku října uplynulého roku nepřístupná.

Už za pár dní se pohyb na vrchol Hané opět vrátí. V sobotu 6. ledna 2024 se bude konat už 45. ročník Zimního běhu přes Kosíř, který odstartuje ze Slatinic. Na jaře pak přes Kosíř povede Mánesova stezka, kterou opět uspořádají turisté z Lutína. Jedná se o pochod na 15 a 25 kilometrů, běh na 23 km a cyklovyjížďku na 50 km. Start je plánovaný v sobotu 11. května na stadionu v Lutíně.

 

Počty registrovaných na Kosíři za 11 let:

2014                2 529

2015                3 706

2016                4 012

2017                3 382

2018                3 835

2019                3 640

2020                4 510

2021                covid

2022                1 854  

2023                3 499

2024                3 103