V posledních letech organizátoři Tradičního městského plesu v Prostějově sází na různé tematické okruhy, a dělají velmi dobře. Páteční třiatřicátý ročník městského bálu byl věnován rodákovi a básníkovi Jiřímu Wolkerovi u příležitosti 100. výročí jeho úmrtí. V pátek večer se navíc celý Národní dům ponořil do atmosféry dvacátých nebo třicátých let minulého století. Duch první republiky byl doslova hmatatelný už během slavnostního zahájení plesu na jevišti divadla, kdy se slavnostního slova ujal primátor statutárního města Prostějova František Jura. V pořadí už 33. tradiční městský ples se mohl pyšnit hned několika přívlastky „NEJ“. Po páteční půlnoci už totiž bylo jasné, že jde o ples s rekordní účastí, na kterém se zároveň vybralo nejvíce peněz v tombole. Ty putují na charitativní účely.

 

Letošní Tradiční městský ples měl své slavnostní zahájení opět v divadelním sále. Moderátor celého bálu, oblíbený „sporťák“ České televize Jan Smetana nejprve pozval na pódium primátora Prostějova Františka Juru. „V posledních letech jsme se na městském plese vždy drželi nějakých témat, ať už to bylo povýšení Prostějova na město, vláda Pernštejnů a podobně. Letos se téma nabízí také samo, po celý rok si totiž budeme připomínat 100. výročí úmrtí básníka Jiřího Wolkera, který naše město proslavil. A tak se těším, že se dnes společně s vámi ponořím do atmosféry první republiky. Nikdy jsem si nemyslel, že k něčemu podobnému budu vyzývat, ale dnes ano - pojďme pařit,“ rozesmál zaplněné hlediště v divadelním sále první muž Prostějova František Jura. Ten si vzápětí připil šampaňským nejen s moderátorem Janem Smetanou, ale i s ředitelkou Národního domu Karin Konzbulovou. Ještě v divadle záhy vystoupilo swingové uskupení Hot Sisters.

Stovky hostů plesu se pak z divadla přesunuly do všech ostatních částí Národního domu. V kavárně byla připravena taneční zábava, ke které vyhrávala prostějovská kapela Q-Styl a v restauraci zase sklízela aplaus živá cimbálová muzika Olšava z Uherského Brodu. To podstatné se ale odehrávalo v hlavním přednáškovém sále, ve kterém k tanci a poslechu hrála skupina Romantica.

Večerník během plesu spatřil hned několik párů, které vyslyšely výzvy organizátorů a svou účast v Národním domě pojaly s noblesou v prvorepublikových kostýmech, jak se na takovou akci sluší a patří. Včetně náměstka primátora Miloše Sklenky a jeho paní, ale i zastupitele Pavla Dopity s manželkou.

V pátek se na městském bále vybralo za lístky do tomboly nejvíce peněz v historii. „Přesně 65 900 poputuje do Dětského domova a Školní jídelny Prostějov,“ oznámil za bouřlivého potlesku zaplněného sálu Národního domu primátor František Jura, který vzápětí šek s uvedenou sumou předal řediteli dané organizace Vladimíru Brablecovi.

Mnozí hosté 33. tradičního městského plesu v Prostějově se rozcházeli do svých domovů až k ránu. A všichni rovněž hromovým potleskem odměnili vystoupení taneční ženské skupiny, která v rámci půlnočního překvapení „vystřihla“ prvorepublikový kankán!