Keramická umyvadla jsou dnes z vysoce kvalitních materiálů. Jsou velmi odolná vůči škrábancům i oděrkám. I tak se někdy může stát, že vám z ruky vypadne třeba kulma na vlasy nebo elektrický kartáček. Do umyvadla narazí tak nešikovně, že po nich zůstanou oděrky. Pokud je umyvadlo výrazně prasklé, budete muset pořídit nové. U menšího poškození glazury, kterou je prasklinka nebo rýha, zvládnete opravu sami.

 

Ještě dříve, než se do opravy pustíte, musíte umyvadlo na celý zákrok připravit. Znamená to, že je potřeba ho perfektně vyčistit, umýt a usušit. Pozor si dejte samozřejmě hlavně na místo, které je potřeba opravit.

Opravte glazuru umyvadla pomocí tmelu

Praktickým pomocníkem pro různé malé praskliny a rýhy na glazuře keramického umyvadla je tmel. Poškozená místa jím vyplňte a nechte ho perfektně ztvrdnout. Tmel pak jemně zbrousíte a máte hotovo. Opravená místa budou ale na první pohled bohužel vidět. Jak dosáhnout po opravě umyvadla opětovného lesku? Pořiďte si ve specializované prodejně speciální lak, který vytvoří dojem původní glazury.

Sada na sanitární keramiku

Všechno, co budete potřebovat, obsahuje sada na opravu sanitárních výrobků. Její součástí je hned několik přípravků a pomůcek, kterými perfektně zahladíte stopy po rýhách i oděrkách. Její pořizovací cena se pohybuje kolem tisíce korun. Obsahuje speciální tmelovou hmotu, kterou nerovnost vyplníte, a také světlo s UV diodou, která urychlí tvrdnutí hmoty. Takto tvrzený tmel odolává teplotám v rozpětí −40 ⁰C až +150 ⁰C. Součástí bývá i lešticí pasta, která dodá opravovanému místu původní lesklý vzhled. Výhodou je, že takovou sadu máte v záloze i pro případné opravy vany, WC nebo sprchové vaničky.

 

Tématickou stranu Prostějovsko & Servis a opravy najdete v tištěném vydání ze dne 15. ledna