Tady to nějak neodhadli. Více jak padesát let čekali v Kladkách a okolí na opravu silnice, která již byla v opravdu katastrofálním stavu. Byl to nepochybně dobrý trénink pro to, co prožívají právě nyní. Dle původních plánů měly práce skončit už 8. prosince, následně byl onen den D přesunut na 22. prosince. Ale pořád nic! Už nyní je jasné, že dříve jak začátkem dubna silnice opět otevřena nebude.

 

 Krásné slunečné počasí, dostatek sněhu, vlek v provozu. Uplynulý víkend v Kladkách patřil lyžování. Ale vše mělo jeden poměrně zásadní háček. Pokud jste do jediného lyžařského areálu na Prostějovsku směřovali od Prostějova nebo od Litovle, narazili jste na objížďku obce Ludmírov. Pro šoféry jedoucí z Konice tak bylo nejlepší nabrat směr Hvozd, Milkov a Dětkovice. „Zaslechl jsem i hlas, že než tuhle objížďku, tak že raději příště pojedou do Jeseníků. Naštěstí byl ojedinělý, ale i tak je to pro nás komplikace,“ litoval Jiří Křeček ze Sokola Kladky, který areál provozuje.

Odvážné plány zhatila zima v prosinci

Za vším stojí špatný odhad. Rekonstrukce silnice Ludmírov – Dětkovice – Kladky byla zahájena 25. září, skončit měla 8. prosince. Jenže podobným plánům na asfaltování začátkem prosince ve výšce 600 metrů nad mořem učinil konec mráz a sníh. Navzdory následnému oteplení už to na asfaltování souvislého úseku silnice prostě dosud nebylo. A dá se odhadnout, že hned tak ani nebude.

Stavební firma tak místo asfaltu na silnici navezla alespoň stavební recyklát, po němž mohou projíždět nejen sanitky, hasiči či autobusy, ale i obyvatelé Ludmírova, přes nějž uzavřený úsek vede. Na jaře bude muset být recyklát odbagrován a nahradí jej asfalt. „Uzavírka je nyní stanovena do 30. března, nicméně předpokládám, že bude aktuální ještě i začátkem dubna. Záležet bude hlavně na tom, kdy se oteplí, odhaduji, že vlastní práce zaberou tak šest dní,“ nastínil starosta Ludmírova Jiří Tichý, podle něhož prodlužování termínu nepředstavuje pro místní zas až takový problém, jak by se mohlo zdát. „My jsme hlavně rádi, že se silnice po všech těch letech konečně opraví,“ uzavřel Jiří Tichý.