„Haná, zlatá naše Haná, pro nás bela stvořená. Me Hanáci, me zme ledi ze zdraviho kořeňa,“ mohli si notovat lidé na Hanáckém bále, který se konal uplynulou sobotu 20. ledna v sokolovně v Kostelci na Hané. Ve velmi uvolněné atmosféře zde všechny hostili členové místního folklórního souboru Kosíř, který má za sebou veleúspěšný rok. Do Kostelce se nechal zlákat i olomoucký hejtman Josef Suchánek.

 

 Hanácký soubor z Kostelce na Hané prošel v poslední době výrazným omlazením a v průběhu celého uplynulého roku byl doslova v jednom kole. „Absolvovali jsme celkem 16 vystoupení, což naše více jak čtyřicetiletá historie zřejmě nepamatuje. Nejdále jsme vyrazili do Kostelce nad Labem na setkání Kostelců, ale nezapomenutelným se pro nás stalo vystoupení v dešti na Dvorečku radosti v Ptenském Dvorku či na našich domácích hodech, na nichž se nám po dlouhé době podařilo obnovit kulturní program,“ netajil nadšení Miroslav Zapletal, který se před rokem stal předsedou souboru.

Kosíř na plese již tradičně přivítal spřátelené Hanáky z Hrušky a Kojetína. Každý ze souborů se v programu představil nejprve samostatně, posléze všechny tři soubory společně na Hanácké besedě. V mezidobí přítomným do tance hrála početná Vřesovanka, v pohotovosti byl také DJ Libor.

O tom, že s příchodem nových členů vstoupil do souboru skutečně mladý duch, asi nejlépe svědčilo popůlnoční překvapení. Při této příležitosti se kostelecká sokolovna proměnila v Čajkovského Labutí jezero a chlapci ze souboru v černé labutě.

O tom, že se kostelečtí Hanáci jen tak nudit nebudou, nejlépe svědčí jejich další program. „Příští týden vystupujeme na plese v Hrušce, hned poté nás čeká Sportovní ples ve Ptení, bál KDU-ČSL a také podobná akce v Kojetíně. Následně se už těšíme třeba na květnové oslavy výročí Regionu Haná v Náměšti na Hané,“ uzavřel Miroslav Zapletal.