Pomáhat a chránit. Tímto heslem se v České republice dlouhodobě honosí republiková policie. V případě incidentu, k němuž byla policejní hlídka povolána 17. prosince loňského roku do Kralic na Hané, to platí beze zbytku. Policisté tam totiž poskytnutím včasné a profesionální první pomoci zachránili život muži.

„Mezi dvěma čtyřicetiletými cizinci zde proběhl konflikt. Jeden z mužů při něm utrpěl bodná poranění dolních končetin, ale podařilo se mu vyhledat pomoc u sousedů, kteří věc oznámili na tísňovou linku a poskytli mu prvotní ošetření,“ ohlíží se za událostí František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Následně přijeli právě ocenění policisté, kteří poskytli muži první pomoc, jež se navíc ukázala jako nesmírně důležitá. „Dle informací lékaře ZZS byl muž následkem zranění v přímém ohrožení života a poskytnutá první pomoc mu ho zřejmě zachránila. Toho si je zraněný muž dle vlastních slov moc dobře vědom, a proto se o několik dní později sám dostavil na oddělení hlídkové služby, kde policistům ze zasahující hlídky osobně poděkoval a přinesl i drobný dar,“ prozradil Kořínek.

Na čin policistů nezapomněli ani jejich nadřízení. A policisté Adam Herink, Lukáš Pavelka a Dominik Pařenica byli za mimořádné nasazení oceněni také velitelem Tomášem Adamem udělením medaile Územního odboru Prostějov.