V sobotu už před osmou ráno se komunitní centrum v Konici začalo plnit. S kostýmy nejrůznějších podob tam spěchali účastníci průvodu maškar. Po náležitém vystrojení a s patřičným make-upem se maškary spolu s kapelou o hodinu později vydaly z centra na hlavní náměstí. Tam je už čekaly děti z folklórního souboru Slonečko, masopustní lahůdky a také starosta města. Od něj rozjásaný průvod obdržel klíč od města i první příspěvek do kasičky.

 

Zatímco do centra mířili pánové, dámy, dívky a chlapci, ven se vydali šašci, čarodějnice, kůň, medvěd s medvědářem, strašidla, pirát, ženich s krásnou nevěstou a svobodná matka s dítětem. Tou se pro průvod stala 65letá paní Dana, která miminko v nádherné zavinovačce vezla v historickém kočárku. „Je asi 70 let starý, naši v něm vozili už mého staršího bratra. Na hůře jich máme ještě několik,“ pochlubila se žena, která chce nádherné vzpomínky na doby dávno minulé nechat zrekonstruovat. I poté ale zůstanou v rodině.

Na náměstí už průvod vítaly děti z folklórního souboru Slonečko a také vůně zabijačkových pochoutek. Ty s kolektivem připravovala provozovatelka Zámecké zahrádky Lucie Svačinová. „V nabídce máme jelítka, bouřku, klobásy, tlačenku a prdelačku,“ vypočítala s tím, že vše je domácí, tedy kvalitní. O tom ostatně svědčil i zájem kupujících.

Nelenily ale ani maškary, které vyvolaly starostu Konice, aby si od něj vyžádaly klíč od města a svolení k obchůzce. Michal Obrusník nejenže svolil a předal klíč, navíc přidal do kasičky nějakou tu korunu  a dal si s nimi pár tanečků.

Došlo i na vysvětlení, co která maškara symbolizuje. „Medvěd je patrně tou nejtypičtější a nejstarší masopustní maškarou, její původ se datuje až do 6. století. Symbolizuje plodivou sílu, v některých pramenech je vykládán jako totemové zvíře. Povinností medvěda bylo zatančit si v každém stavení s hospodyní a dospívajícími dívkami a zajistit jim tak vytoužené potomstvo. Způsob maskování za medvěda je dvojí. Může se jednat buď o starší variantu přestrojení z kožešiny (nejprve medvědí, později i jiné), nebo od 18. století o masku ze slámy a hrachoviny. S postupem času se pojetí medvěda posunulo od symbolu plodivé síly spíše k podobě medvěda cirkusového,“ uvedla pro Večerník Veronika Kutá z komunitního centra.

Součástí programu bylo i vystoupení dětského folklórního souboru Slonečko. Na náměstí měli zájemci možnost ochutnat zabijačkové speciality, koblihy i teplé nápoje. „Připravili jsme prdelačku, klobásy, tlačenku, bouřku i jitrnice,“ pochlubila se Lucie Svačinová, jinak provozovatelka Zámecké zahrádky. „Je moc pěkné vidět, jak se staré zvyky a obyčeje vrací do života,“ dodal jeden z přihlížejících.