Je lepší kráčet tmou s přítelem než kráčet světlem sám. Tímto mottem se inspirovali organizátoři charitativních Zabijačkových hodů, které se budou nadcházející sobotu konat ve Vřesovicích. Teplé a studené speciality se budou prodávat v jídelně místní školy, kulturní program proběhne v prostorách orlovny. Výtěžek akce bude věnován na podporu válkou zasažené Ukrajině.

 

Termín konání akce není stanoven náhodně. Právě v únoru 2022 byla zahájena zcela nepochopitelná invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Již dva roky bojuje ukrajinský národ s ruskou válečnou agresí. Proto bude, stejně jako v loňském roce, nejen veškerý výtěžek z prodeje zabijačkových specialit, ale i případné finanční dary věnovány na pomoc Ukrajině. K jídlu bude opět připraveno vepřo – knedlo – zelo, prejty s brambory, řízky XXL nebo tlačenka s cibulí. Na doma si lidé mohou zakoupit jitrnice, jelítka, tlačenku, zapečené jitrnice, škvarky nebo vyškvařené sádlo.

„Program začne už od 9:30 mší svatou v kostele svatého Petra a Pavla, která bude obětována za mír a vítězství dobra nad zlem. Prodej zabijačkových specialit v jídelně místní školy bude probíhat od 11:00 hodin a od 14:00 hodin na něj v orlovně naváže kulturní program. Připravený bude i hlídaný dětský koutek a promítání pohádek,“ přiblížil starosta Vřesovic Josef Fica. V průběhu celé akce bude možné také finančně přispět či darovat nové nebo použité oblečení pro děti a vojáky na Ukrajině. Lidé mohou přinést také léky jako třeba paralen, ibalgin, vitamíny, Alpu či drogistické zboží, dále psací potřeby pro děti. „Potřebné věci budou rozděleny a následně převezeny z Poltavy do oblastí Chersonu, Charkova, Izjumu, Bachmutu a Avdijivky. Všem dárcům předem děkujeme,“ uzavřel Josef Fica.

 

KDY: SOBOTA 24. ÚNORA OD 11:00 HODIN

KDE: ZÁKLADNÍ ŠKOLA VŘESOVICE