Vypadají jako myši, bydlí u netopýrů, ale jsou to klokani. V zoo na Svatém Kopečku se dal dohromady párek klokánků krysích. Zoologická zahrada začala s chovem těchto neobvyklých vačnatců v loňském roce. Samec se však o samici moc nezajímal, a jak se nakonec ukázalo, ani život ho příliš netěšil, takže záhy pošel.

Má se k světu

Nyní zoologická zahrada získala samečka nového. A vše nasvědčuje tomu, že se bude mít čile k světu. „S naší samičkou si okamžitě padl do oka, což nás nesmírně těší,“ prozradila mluvčí zoo s tím, že ošetřovatelé očekávají, že by se během roku mohlo narodit první mládě.

Podobá se kryse

Pro malého vačnatce je příznačný protáhlý čumák a kratší zadní nohy, proto se více podobá kryse než ostatním klokanům. V zoologických zahradách není příliš často chován, protože jde o nočního tvora. Ve svatokopecké zoo ho proto návštěvníci nenajdou v průchozím výběhu klokanů, ale ve speciálním pavilonu netopýrů.

Nadšený houbař

Ve volné přírodě tvoří 80 procent potravy klokánka krysího lanýže. Ty dokáže najít díky vynikajícímu čichu. Z lanýžů pak také získává většinu vody, kterou potřebuje k životu. Vedle lanýžů ovšem nepohrdne ani červy či hmyzem.

Vítaný zahradník

Klokánci krysí jsou vítanými zahradníky. V ekosystému hloubí jámy, v nichž se drží voda a usazují nánosy naváté větrem, což je skvělé prostředí pro klíčení rostlin.

Prapředek klokanů

Klokánek krysí je jedním z nejmenších druhů klokanů pocházejících z Austrálie. Spolu s dalšími devíti druhy je považován za předka pravých velkých klokanů.