Svět se opět dává do pořádku. Přestože covidová pandemie už většině lidí připadá jako něco z dávné minulosti, na návštěvnosti kulturních památek se její ozvěny negativně podepisovaly ještě dlouho po ukončení platnosti posledních omezení. Tyto časy jsou snad už pryč. Svědčí o tom i statistika zámku v Čechách pod Kosířem, kde si loni koupilo vstupenku 36 tisíc návštěvníků. Ještě mnohem a mnohem více jich zdarma zavítalo do zdejšího krásného anglického parku. A tak nás mimo jiné zajímalo, co zde pro své hosty na letošní sezónu už nyní chystají.

 

 Kastelán zámku v Čechách pod Kosířem hodnotí uplynulou sezónu jako velmi slušnou. „Kasou prošlo celkem 36 tisíc návštěvníků, takže se nám daří vracet do let před covidem. Zatím nejsilnější sezónu jsme prožili v roce 2019, kdy dorazilo bezmála 50 tisíc lidí. To se podařilo nepochybně i díky tomu, že jsme v tomto roce byli vyhlášeni Památkou roku ČR,“ srovnal Martin Váňa s tím, že zámku pod Kosířem se podařilo mít srovnatelnou návštěvnost jako mnohem zavedenější Státní zámek Velké Losiny. „Podle mě za tím stojí i to, že investujeme do propagace, a to ať už tradičními cestami, či třeba prostřednictvím sociálních sítí,“ zauvažoval Váňa.

Důležité je nepochybně i to, že zámek pro návštěvníky minulý rok připravil osvědčený seriál akcí, které doplnil o některé novinky. „Jednalo se například o prvomájové oslavy svátku zamilovaných. Na ně dorazilo přes pět set lidí, což hodnotím jako velký úspěch. Pozoruhodné je, že k nám zamířili i lidé z různých koutů Evropy, hojně jich bylo na Empírovém dni či Indiánských válkách,“ upozornil Martin Váňa.

Zámek se propojí se dvěma muzei

Zámek v posledních letech ustoupil od strategie pořádání akcí pro velké množství lidí, které však byly finančně velmi nákladné. „Naopak se soustředíme na více menších akcí, jako byl například Podzim na zámku doplněný o letní biatlon, ale nově i Noc kostelů. Tu letos vystřídá Muzejní noc, kdy se propojí náš zámek s Muzeem kočárů a Hasičským muzeem. Kdo během jednoho květnového dne zvládne navštívit nás i obě místní muzea, ten bude mít projížďku kočárem zdarma,“ navnadil Martin Váňa.

Jedna velká akce se známými hvězdami se však na zámku přece jen objeví i letos. „Půjde o divadelní komedii Strašidlo cantervillské, v němž se představí například Martin Zounar či Bára Štěpánová,“ upozornil Váňa na jednu z červencových akcí. Právě začátkem prázdnin bude zámek zcela výjimečně také uzavřen. Důvodem bude filmové natáčení. O co se bude jednat, vás budeme v některém z příštích vydání informovat. Už nyní se však můžete těšit na zahájení sezóny na zámku v Čechách pod Kosířem, která odstartuje na Velký pátek, jenž letos připadá na 29. března.