I v letošním roce otevře město Prostějov své památky dokořán. „Zájemci se budou moci podívat jak do tradičně navštěvovaných prostor, jako je například radniční věž, tak i do prostor, které se veřejnosti neotvírají běžně. Třeba tajemná zákoutí kina METRO 70. Premiérově také návštěvníkům ukážeme prostory v zámku, v nichž sídlila donedávna Domovní správa Prostějov a které chceme upravit jako výstavní prostory,“ nastínila 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Které památky tedy budete moci konkrétně navštívit?

 

RADNIČNÍ VĚŽ – 2., 9., 16., 23. a 30. 4. 2024, vždy ve 13.00 hodin

Maximální kapacita 12 osob, rezervace na telefonním čísle 582 329 722, přednost mají objednaní zájemci. Kontaktní osoba: Kateřina Kimlová, referentka informační služby, tel.: 582 329 728.

Zdolejte 256 schodů vedoucích k vyhlídce na Prostějov a jeho okolí z radniční věže. V útrobách věže obdivujte expozice z historie i současnosti budovy radnice. Zájemci o prohlídku se shromáždí před budovou nové radnice.

 

TAJEMNÁ ZÁKOUTÍ KINA METRO 70 – 20. 4. 2024 v 10.00 a 11.30 hodin

Maximální kapacita 25 osob na prohlídku, rezervace prostřednictvím e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Uveďte prosím jméno, čas prohlídky a počet osob.

Budova kina Metro 70 je v kontextu kulturních stánků věnovaných filmu v Česku v mnoha směrech ojedinělá a představuje kvalitní architekturu sklonku 60. let 20. století. Objekt realizovaný v letech 1965–1969 dle projektu brněnského architekta Zdeňka Michala je variací na jeho starší návrh kina Hvězda v Uherském Hradišti. Vedle toho, že se jedná o Prostějovanům dobře známé kino, je v budově umístěn i kryt civilní ochrany. V rámci prohlídky budete moci nahlédnout i do těchto jinak nepřístupných prostorů.

Kontaktní osoba: Michal Zábranský, zástupce ředitelky, tel.: 582 329 641, www.metro70.cz.

 

NÁRODNÍ DŮM – NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA – 7. 4. 2024 od 15.00 hodin

Maximální kapacita 25 osob, rezervace na telefonním čísle 582 329 600 do 30. 3. 2024.

Národní dům v Prostějově, první skutečně monumentální stavba Jana Kotěry (1871–1923), patří ke skvostům české a moravské moderní architektury 20. století. Myšlenka stavby českého společenského a kulturního centra byla v Prostějově na konci 19. století chápána jako důležitá místní otázka. Národní dům je proměnlivou, jedinečnou a nezastupitelnou scénou každodenního prostějovského kulturního i společenského dění. V současné době v Národním domě, v jeho divadelní, spolkové části a restaurační části organizuje a provozuje svou činnost Městské divadlo v Prostějově, příspěvková organizace.

Zájemci se shromáždí u hlavního vchodu do divadla na Vojáčkově náměstí. Komentovaná prohlídka trvá 60 minut, pohyb v budově není bezbariérový.

Kontakt: Karin Konzbulová, ředitelka Městského divadla, www.divadloprostejov.cz.

 

MUZEUM A GALERIE PROSTĚJOV, DEPOZITÁŘ – 6. 4. 2024 od 14.00 hodin

Maximální kapacita komentované prohlídky 10 osob bez objednání.

Budova Muzea a galerie v Prostějově, tzv. Stará radnice byla postavena v první třetině 16. století, tedy v době velkého hospodářského a stavebního rozmachu Prostějova. Zdobí ji lodžie s arkádovými oblouky i honosný renesanční portál, který reprezentuje tehdejší rozkvět města, postavení purkmistra i konšelů. Od roku 1905 zde sídlí muzeum, které dnes spravuje Olomoucký kraj. Muzeum a galerie nabízí nejen stálé expozice, ale i krátkodobé výstavy. V rámci Bran památek dokořán budou mimořádně zpřístupněny depozitáře hlavní budovy na nám. T. G. Masaryka 2, které budou veřejnosti otevřeny ve 14 hodin v doprovodu odborného průvodce. Veřejnost bude mít příležitost nahlédnout nejen do jinak uzavřených prostor muzea, ale zároveň se obeznámí s historickým a architektonickým kontextem budovy ve městě.

www.muzeumpv.cz

Kontaktní osoba: Ing. Pavla Koutná Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

NOVÝ ŽIDOVSKÝ HŘBITOV – 14. 4. 2024 od 14.00 hodin

Maximální kapacita není určena, rezervace není nutná.

Nový židovský hřbitov se nachází v Prostějově za Brněnskou ulicí a přiléhá k hřbitovu městskému. Stejně jako městský hřbitov je i tento kulturní památkou. Obřadní síň pochází z roku 1908 a byla vystavěna původně v secesním stylu. Po několika pozdějších opravách bohužel ztratila většinu svého původního rázu. Na hřbitově je pochována řada významných osobností zdejší židovské obce například předseda Židovské náboženské obce Samuel Hirsch, továrníci Gustav Sborowitz a Josef Fehér, ale i členové vážených rodin Zweigů, Husserlů, Steinschneiderů, Fleischerů, Zwilingerů a dalších.

Kontaktní osoba: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , tel.: 603 555 904.

Sraz účastníků je před branou hřbitova.

 

ZÁMEK NA PERNŠTÝNSKÉM NÁMĚSTÍ – 27. 4. 2024 9.00, 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15:00 hodin

Maximální kapacita – 20 osob, rezervace na telefonním čísle 582 329 722.

Zámek se postupně otevírá veřejnosti a návštěvníci budou mít možnost vidět uvolněné prostory po Domovní správě, které se v budoucnosti stanou výstavními prostorami.

Prostějovský zámek patří mezi nejvýznamnější historické stavby města a je spojen s moravským šlechtickým rodem Pernštejnů. První zmínky se objevují ve dvacátých letech 16. století. Předchůdcem zámku byla tvrz. Původně bohatě zdobený kamenný portál je dnes na tzv. Onšově domě na nám. T. G. Masaryka č. 24. Pod vrstvami omítek byla nalezena hodnotná výzdoba interiérů. Nesmazatelnou stopu zde zanechal Vratislav z Pernštejna, který nechal zhotovit pískovcový portál a arkádové nádvoří, které však padlo za oběť třicetileté válce.

 

HARMONIUM – HISTORIE – 21. 4. 2024, 14.00, 16.00, 18.00, event. 20.00 hodin

První soukromá expozice harmonií v České republice Ondřej Mucha & Jan Tomanek Prostějov, Rejskova 23.

Maximální kapacita – 20 osob, rezervace na telefonním čísle 770 640 100, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , kontaktní osoba: Ondřej Mucha, ředitel HARMONIUM – HISTORIE

Soukromá expozice HARMONIUM – HISTORIE je v současnosti jedinou stálou expozicí ve střední Evropě, která je věnována dnes již téměř zapomenutému hudebnímu nástroji, jímž je harmonium. Tato sbírka je největší svého druhu v České republice a obsahuje více jak 100 nástrojů postavených mezi lety 1855–1973 významnými výrobci a firmami v Evropě a USA. V expozici se konají pravidelné komentované prohlídky, výstavy a koncerty. Návštěvníci se mohou těšit na 34 vybraných nástrojů s hudebními ukázkami se zaměřením na tuzemské výrobce v rámci letošního Roku české hudby. Expozice má pro město zcela zásadní význam nejen v oblasti turismu, ale také v oblasti hudební historie. Od svého založení reprezentovala Prostějov téměř ve všech zemích Evropy a USA. 

Zájemci o prohlídku, která trvá 60 minut, se shromáždí 15 minut před zahájením v Rejskově ulici č. 23 v Prostějově. Přístup do expozice není bezbariérový (podkrovní prostory). Z důvodu kapacity (20 osob) je nutná rezervace míst. Objednávky přijímáme do 19. dubna. V případě velkého počtu zájemců bude otevřena prohlídka také ve 20.00 hodin.