Na záchraně téměř vyhubených daňků mezopotámských pracuje intenzivně také zoologická zahrada na Svatém Kopečku. Pro oživení krve přicestovaly v minulých dnech na Hanou dvě mladé samice tohoto vzácného druhu. Svatokopecká zoo je jediná v ČR, které se daří daňky mezopotámské rozmnožovat.

 

„Daněk mezopotámský je jedním ze zvířat, která znali lidé od pradávna. Byl zobrazován na starověkých památkách již v devátém století,“ uvedla mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská s tím, že na konci devatenáctého století byl prohlášen za vyhynulý druh. „Naštěstí však byly v roce 1956 objeveny dvě populace tohoto druhu v Íránu. Z nich se roku 1960 dostala samička a v roce 1964 sameček do zoo v německém Kronbergu. Tento pár se stal jakýmsi Adamem a Evou pro nové populace daňků mezopotámských, protože od tohoto páru pochází většina nyní žijících daňků na světě,“ prozradila Gronská.

 

Z téměř nuly jsou nyní stovky

V současné době žije díky záchovným programům zoologických zahrad zhruba 250 jedinců v těchto zahradách a 600 až 700 zvířat ve volné přírodě. Svatokopecká zoo je jediná v ČR, které se daří daňky mezopotámské rozmnožovat. Úspěšně odchována už byla na Hané čtyři mláďata tohoto velice vzácného druhu.

Holkám se na Hané líbí

Dvě mladé samičky, které v minulých dnech na Svatý Kopeček přicestovaly právě ze zmíněného německého Kronbergu, by mohly zabřeznout už letos. Jejich včlenění mezi svatokopeckou vysokou zvěř prý proběhlo bez nejmenších problémů a zvířata se chovají, jako kdyby se tady narodila.

Parohy jen samci

Daňci mezopotámští obývají řídké lesy. Samice s mláďaty se sdružují do stád, samci do samčích skupin. Jejich potravu tvoří z 60 procent tráva. Parohy, které jsou dlouhé až 70 cm a na rozdíl od jiných druhů méně lopatkovité, mají pouze samci. Mezopotámští daňci mají také kratší a méně osrstěné ocasy.