Galeristovi Jindřichu Skácelovi, jenž od roku 2021 pořádá na městské tržnici sběratelské trhy, se podařil husarský kousek. Jak už Večerník v předminulém vydání informoval, Skácel získal jedinečný výtisk světoznámého časopisu Playboy. Unikátní titul, který je ve skvělém stavu, zdobí česká herečka Olga Schoberová, a navíc je podepsaný jejím dávným milencem, neméně světoznámým fotografem Janem Saudkem.

Atraktivní plavovláska Olga Schoberová patřila mezi nejslavnější filmové sexbomby 60. let. Přirovnávali ji k Brigitte Bardotové nebo Ursule Andressové. Stačilo jen pár filmů, aby navždy vstoupila do mužských snů a dotáhla to až do Hollywoodu, i když její herecký rejstřík nebyl příliš široký. Zažila přepychový život americké smetánky, ale její život měl i odvrácené stránky. Někdejší dívka Playboye oslavila 15. března 2024 jednaosmdesátiny.

K věčné slávě stačily Schoberové pouhé čtyři filmy. Panensky čistá Winnifred v komedii Limonádový Joe (1964), komiksová parodie Kdo chce zabít Jessii? (1966) jí přinesla roli vynálezkyně antigravitačních rukavic s tělem bohyně. V komedii Pane, vy jste vdova! (1970) se stala objektem tajné lásky plachého astrologa a naposledy jako staropanenská služka Karin překvapila v nočním podniku druhým životem v parodii Adéla ještě nevečeřela (1977).

Záhy si Schoberovou vybral k focení pro slavný časopis Playboy údajně sám Hugh Hefner, herečka tak drží primát první Češky na titulu tohoto magazínu – v Playboyi se objevila v roce 1964 pod titulkem Dívky z Ruska a zemí za železnou oponou.

Jejím dlouholetým obdivovatelem, a kdysi i milencem, je fotograf Jan Saudek, který na časopis napsal svůj pohled na úžasnou dámu, jež se léta straní společnosti: „Olgo, nic se nezměnilo, máte můj obdiv.“   

Prostějovský galerista Jindřich Skácel svůj poklad opět vystaví na sběratelských trzích v neděli 14. dubna. „Mám tři velké zájemce, zatím se ale neprodal,“ sdělil Večerníku s tím, že cena 25 tisíc korun není pro fajnšmekry nijak vysoká.