Za nákupy do Polska stále jezdí spousta českých zákazníků. Abychom se přesvědčili, jak je to s jejich výhodností, vydal se Večerník do městečka Glubczyce (Hlubčice). Od Prostějova je vzdálen, pokud pojedete kratší cestou mimo dálnice, 116 kilometrů. Navštívili jsme místní trafiku, prodejnu řetězce  Biedronka a diskont Vollmart. A byli příjemně překvapeni jak cenami, tak kvalitou zboží. V době naší návštěvy polských sousedů byl kurz 5,81 koruny za zlotý.

 

Kuřáci jásají

Protože náš řidič je vášnivý kuřák, zamířili jsme do místní trafiky. Paní prodavačka byla unesena, protože jsme tam nechali tržbu za 12 kartonů různých značek. Vyšlo nás to na zhruba 13 200 korun, protože cena krabičky, jedno jaké značky, se pohybuje od 100 do 120 korun. Při nákupu ale musíte mít na zřeteli, že na osobu je povoleno zakoupit a převézt přes hranice 4 kartony. Pokud vás zastaví celníci nebo policisté a najdou u vás větší množství, budete hodně vysvětlovat a z nemalé pokuty se nevyvléknete. 

Biedronka nabízí množstevní slevy

Před návštěvou prodejny Biedronka neboli Beruška jsme nastudovali akční leták, který najdete na internetových stránkách řetězce. Zároveň jsme si tam založili slevovou kartu, kterou stačí stáhnout do mobilu. Zatímco náš řidič zamířil do oddělení lihovin, kde si vybral značkové destiláty za cenu o 150 až 250 korun nižší, než je dostanete u nás, my jsme se věnovali mléčným výrobkům. Ty jsou tam podstatně levnější, rozdíl v cenách dosahoval i víc než 50 procent. Například za plnotučné mléko, které tam má 3,2 procenta tuku, jsme v akci zaplatili 1,79 zlotého, tedy 10,40 korun. Za 250gramové máslo pak v přepočtu 21 korun. 

Stejně to bylo u masa. Kilogram balené (v Biedronce jiné maso neprodávají) vepřové kýty stál 8,45 zlotého, což je necelých 50 korun. Za kilogram uvařených chlazených hovězích drštěk jsme zaplatili 125 korun. Levná je i uzenina.

Naopak v Biedronce neušetříte na ovoci ani zelenině, ceny kupodivu stejné jako u nás.

V diskontu Vollmart najdete všehochuť

Od diskontní prodejny Vollmartu nečekejte luxus. Zboží je v regálech a na paletách, najdete mimo pečiva také balené maso a mléčné výrobky. Náš hlavní zájem cílil na trvanlivé potraviny a drogerii. Jen namátkou – majonéza 700 gramů přišla na 44 korun, konzerva tuňáka (170 g) na 19 korun, kilogram těstovin na 23 korun,  luncheon (300 g) na 20 korun, pětilitrový tekutý prací gel 126 na 78 korun a stejně velká aviváž na 61 korun. Za kilogramový kbelík skládanek na bázi miňonek jsme zaplatili 75 korun.

Doporučení

Ceny benzínu a nafty v Polsku v této chvíli kolísají mezi 32 až 34 korunami, takže na tankování za „levno“ nespoléhejte. My jsme jeli vozem, který jezdí na LPG, v Polsku vyjde litr zhruba o tři koruny méně než u nás.

V polských obchodech plaťte kartou, banka vám strhne, na rozdíl od prodejců, oficiální kurz.

 

Orientační srovnávací ceny cigaret v Česku a v Polsku

Česko

Chesterfield 136 Kč

Marlboro 154 Kč

Camel 140 Kč

LM 136 Kč

Polsko

Chesterfield 16,50 zl (97 Kč)

Marlboro 20,50 zl (125 Kč)

Camel 18,99 zl (111 Kč)

LM 15,99 zl (94 Kč)