Kulturní vesnice, kde se pořád něco děje. Toto označení Pivínu nepochybně sluší. Svoji pověst potvrdil v pátek 19. dubna 2024, kdy se v místním kulturním sále uskutečnila velká premiéra divadelní inscenace Holt někdo to rád Hot. Tento divadelní kus nazkoušeli zdejší ochotníci a nadšenci divadla. Derniéra byla hned následující den, tedy v sobotu 20. dubna. Během dvou dnů hru vidělo zhruba 450 nadšených diváků.

 

Nápad na vznik představení, v němž by hráli výhradně lidé z Pivína, vznikl zhruba před rokem. „V divadelním souboru Hanácká scéna Kojetín jsem v šatně spatřil program právě pro hru Holt někdo to rád Hot. Okamžitě mi v hlavě problesklo, že tohle je přesně hra, kterou chci v Pivíně nastudovat. Na začátku září jsem na naší vesnické zábavě využil šance a začal oslovovat budoucí herce, zda by měli zájem hrát v této hře. Postupně jsem obsadil 24 nadšenců. První zkouška proběhla na konci října,“ prozradil režisér představení Jan Nedbal.

Postupně se rodila taktéž jednoduchá divadelní scéna, světelné efekty či doplňující hudba, o kterou se postaral Zdeněk Svozil. „Na zkouškách vždy panovala veselá nálada plná očekávání,“ dodal Nedbal.

Do premiéry i derniéry představení se zapojilo celkem 30 ochotníků včetně herců, zvukaře či nápovědy. Po oba dva dny byl pivínský sál plný, hrubým odhadem inscenaci zhlédlo 450 diváků. Herci si užívali vtipné scény a diváci nešetřili smíchem i potleskem. Na sobotní derniéře pak proběhl na závěr standing ovation, což se u ochotnického divadla jen tak nevidí.

„Velké poděkování patří starostovi obce Kamilu Štětařovi, jenž ztvárnil jednu z hlavních rolí.  Druhé velké poděkování patří všem hercům a protagonistům, kteří obětovali svůj čas a do divadelních zkoušek vnesli neobyčejně dobrou náladu, energii a ke všemu přistupovali zodpovědně a profesionálně,“ poděkoval Jan Nedbal, který na závěr nevyloučil možnost, že by představení mohlo být na podzim k vidění také v prostějovském divadle.