Lidé, kteří měli šťastné dětství, se v dospělosti obvykle drží tradic. Ti ostatní naopak často útočí na vše kolem sebe. Opravdový zážitek pro stovky předškoláků nabídla během své dlouhé existence prostějovská Mateřinka. Uplynulou středu 24. dubna se v prostějovském divadle konal již 22. ročník této tradiční akce, jejíž první ročník proběhl v roce 1999. Od té doby přináší neobyčejný zážitek nejen dětem vystupujícím na prknech, která znamenají svět, ale i jejich rodičům v publiku. Ostatně minimálně kvarteto těch, kteří na Mateřince kdysi vystupovali jako děti, po všech těch letech usedlo v sále coby rodiče.  

 

Covidová epidemie trvající přes tři roky znamenala zpřetrhání šňůry celé řady každoročně pořádaných akcí. Prostějovskou Mateřinku se naštěstí podařilo loni obnovit. A nejen to. Letos dokonce zaznamenala rekordní účast. „Zapojilo se celkem 12 školek, přičemž MŠ Fanderlíkova měla hned dvě vystoupení. Celkem se tak představilo 246 dětí, což je zatím nejvíce v dlouhé historii naší akce. Za to patří poděkování zejména všem 38 učitelkám a dalším pedagogickým pracovníkům, kteří vystoupení s dětmi nacvičili,“ netajil radost zakladatel a hlavní organizátor Tomáš Jachník, který jedním dechem poděkoval prostějovskému magistrátu za finanční podporu.

Zájem byl takový, že akce musela být kvůli kapacitě šaten i hlediště podruhé v historii rozdělena do dvou termínů. I tak byl sál prostějovského divadla vždy zcela zaplněn. „Poprvé se nám to podařilo v roce 2019, po druhé to mělo být v roce 2020, ale to už akci zrušil covid. Loni jsme měli nahlášeno osm školek, letos jejich počet výrazně vzrostl, za což jsme rádi,“ ohlédl se Tomáš Jachník.

V programu postupně vystoupili piráti z MŠ Mánesova, MŠ Fanderlíkova si připravila vystoupení na téma muzikálu Mamma Mia i pohádky Odvážná Vaiana, MŠ Šárka provedla diváky Z pohádky do pohádky, MŠ Železného nabídla kočičí bál, MŠ Stanislava Manharda Western show, MŠ Smetanova Sněhurku, MŠ Libušinka Tři prasátka, MŠ A. Krále Trolly a jejich světové turné, s MŠ Čechovice lidé navštívili Divoký západ, s MŠ Rumunská si zatancovali finský tanec Letkis a nechyběla ani ukázka z muzikálu Pomáda od MŠ Husovo náměstí. Vše zakončilo představení Vařila myšička kašičku v podání MŠ Partyzánská.    

V minulých ročnících vítěz přehlídky postupoval do celonárodního finále v Nymburce, to se ovšem ani letos konat nebude. „My však v pořádání akce chceme určitě pokračovat i v příštím roce,“ uzavřel Tomáš Jachník.