Mnoho povyku pro nic? Fekální vozy odsávající zapáchající vodu v lesíku pod bioplynovou stanicí ve Smržicích vzbudily loni na podzim u místních velkou pozornost i bouřlivé diskuse. Na základě podnětu jedné z občanek se celou záležitostí zabývala i Inspekce životního prostředí. Vedení bioplynky razantně popřelo, že by došlo k jakémukoliv úniku, fekální vozy měly odsávat dešťovou vodu, která stekla z okolních polí. S odstupem času Večerník zajímalo, jak se situace vyvinula...

Vedení bioplynové stanice a paletárny přitom deklarovalo, že už se voda dál odsávat nebude. Tak tomu ovšem není. Přestože byla laguna tři týdny odčerpávána, opět se zaplnila kalnou vodou. „Stává tam traktor a čerpá kaly z lesíka někam do roury. Zajímalo by mě, co tím myslí,“ napsal v této souvislosti do redakce čtenář, který nám k uvedené věci poskytl i fotografii.

I proto se Večerník rozhodl opět obrátit na vedení bioplynové stanice. „Mohu jen zopakovat, že rybníček se stále plní dešťovou vodou z polí a částečně i z našeho areálu, který byl vyasfaltován. Stojí za tím hlavně počasí s velkým množstvím srážek. Podívejte se však na druhou stranu kopce, tam je to velmi podobné! Pravdou je, že jsme si mysleli, že už vodu nebude třeba odčerpávat, ale tak tomu není. Každopádně díky chladnějšímu počasí nyní voda v tůni nekvasí a nezahnívá. Po odčerpání se využívá na oplach komunikací,“ vysvětlil provozní ředitel bioplynové stanice a paletárny Milan Zouhar, jenž z iniciativy místních občanů rozhodně nebyl nijak zvlášť nadšen. „Určitě bych více uvítal, kdyby nám do lesíka přestali vozit staré gumy či pytle s odpadky, které pak musíme uklízet,“ vzkazuje Zouhar.