Sedm juniorů a jedenáct mužů se přihlásilo na výzvu hanáckého strongmena Staňu Pukla a v sobotu se v Dobromilicích postavilo na start klání o nejsilnějšího muže. V tradiční soutěži Poměř svoji sílu opět zvítězil osmadvacetiletý Marek Slouka z Prostějova, který obhájil loňské a předloňské prvenství. V rámci doprovodného programu vystoupili němčický Saxband a Jiří Zonyga – bývalý kamioňák, který v roce 2008 vyhrál první ročník talentové soutěže X Factor a dnes působí jako muzikálový (nejen) zpěvák.

Juniorští siláci museli splnit pět disciplín, mezi něž patřilo převracení 200 kilogramů vážící pneumatiky, tahání sáněk se zátěží, krucifix s osobními pneumatikami, hod pytlem přes rameno a hluboké dřepy se zátěží.

Muži to měli těžší. Čekalo je přehazování sedmdesátikilové pneumatiky, nad hlavu museli zvednout devadesátikilový kmen, přenášet těžká břemena, převracet betonový pražec a tahat „sáňky“ se závažím. Poslední disciplínou byly hračky, ale ne ledajaké. S dětskými neměly vůbec nic do činění. Siláci museli zvednout na 120 centimetrů vysoký stůl 130 kilo vážící kovadlinu, betonové kostky a pivní sudy s pískem a vodou o váze 90 kg.

Za obhájcem Markem Sloukou uhájil druhou pozici Petr Grmela ze Zelené Hory, třetí se umístil Michal Buček z Tvorovic. „Do soutěží se může přihlásit každý, není to o váze a výšce. Těžší a vyšší borci mají v některých disciplínách převahu, ale všichni musí přemýšlet, jak břemeno správně vzít, aby ho zvedli, unesli a zároveň to neodnesli zraněním,“ doplnil Stanislav Pukl, který v době své závodní kariéry mimo jiné roztáhl lokomotivu o váze 74 tun a vytvořil tak světový rekord.