Už to tedy potřeboval! Konický barokní zámek příští rok oslaví 320 let od svého vzniku. Část jeho fasády na to skutečně vypadala. I proto ve městě rozhodli pustit se do rekonstrukce.

Lešení obklopilo dominantu Konice, kde se nachází Muzeum řemesel, informační centrum, koncertní sál či galerie. Část zámecké fasády se již v minulosti podařilo opravit.Nyní přišla na řadu ta, která těsně přiléhá k sousednímu kostelu. „Hotovo by mělo být nejpozději do konce října. Budeme rádi, když bude vše dokončeno co nejdříve, protože následovat bude revitalizace prostoru před zámkem, která je součástí projektu obnovy našeho náměstí,“ upozornil konický starosta Michal Obrusník.

Náklady jsou v tomto případě zcela logicky podstatně nižší, než s jakými se počítá v případě rekonstrukce fasády plumlovské zámku. Ve městě je vyčíslili na zhruba 1 350 000 korun, částečně je pokryjí peníze z EU. „Na tuto akci dotačně přispěl Olomoucký kraj a IROP prostřednictvím MAS Regionu Haná,“ dodal Obrusník. Tím to však v případě obnovy konického zámku stále neskončí. „Zůstane nám jeho zadní část ve směru od Smetanovy ulice. Do ní se budeme moci pustit hned, jak na ni opět získáme dotace,“ uzavřel konický starosta.