„Už to není, co bývávalo,“ stěžují si někdy pamětníci na kvalitu masných výrobků, zejména právě uzenin. Ostatně i obchody rády dávají na odiv „zaniklou“ chuť názvy jako retro a podobně. Jaká je ale skutečnost? Inu nic není černobílé. A v tomhle případě to platí také.

Podobně jako u masa je důležité dívat se na výrobce. Obecně lze doporučit menší a lokální firmy, které si spíše budou zákazníka předcházet kvalitou. Nezanedbatelná je podobně jako v mnoha jiných ohledech nejen dobrá zkušenost, ale pro začátek i doporučení.

Na Prostějovsku se můžeme setkat s řadou výrobců. Nejznámější a v Prostějově nejhojněji zastoupený je Makovec se svými závody ve Smržicích, Lešanech či Kostelci na Hané. Dále je tu Uzeniny Zajíček nebo Maso Vaverka, známé je i řeznictví-uzenářství Tesař v Bílovicích či proslulá domácí zabíjačka z Bedihoště nebo třeba firma Petricius. Kromě dalších lahůdek také uzeniny a masové speciality prodává i další lokální firma Jelínek. Možností je spousta.

Nemálo podstatné je složení. A zde se vracíme k tomu, zda nynější výrobky nepokulhávají za těmi z dřívějška. Lze k tomu uvést tři poznatky. Zaprvé: záleží na výrobci. Zadruhé: je důležité sledovat složení uzenin. Nemůžeme čekat, že výrobek, který obsahuje osm éček a k tomu slabých 40 procent masa bude kvalitní nebo chutný. A i takové se na trhu dají najít. Na závěr zatřetí: Vzhledem k dost přísným regulacím a zákonům i kontrolám ze strany státu, chemie v masných výrobcích sice je, ale nejde přímo o chemickou laboratoř. V tomhle směru si troufáme říct, že jsme na tom lépe než před třiceti lety.

Jako bonus se pak zastavme nad dalším důležitým činitelem, a sice cenou. Maso a uzeniny, podobně jako třeba mléčné výrobky, je potřeba brát jako něco, co za úplně levný peníz koupit můžeme, ale spíše nechceme. Pokud chceme jíst kvalitně, je třeba sáhnout (většinou) trochu hlouběji do kapsy. Je totiž rozdíl mít masnou dobrotu z „normálního“ masa nebo ze separátu. Jak v chuti, tak v tom, co udělá našemu tělu. Jak ostatně nabádá název jednoho televizního pořadu, jsme to, co jíme. Či se spíše cítíme tak, jak jíme. Proto ani u masa a uzenin nedělejme kompromisy. Chuťové pohárky můžeme ještě oklamat, naše vnitřní orgány už ale ne.

 

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKO & MASO A UZENINY II najdete jako součást tištěného vydání, které vyšlo v pondělí 22.února 2021