Katastrofální zdravotní následky má čtvrteční nehoda na železničním přejezdu v Kostelci na Hané. Čtyřčlenná rodina z Blanenska cestující ve škodovce byla vystavena smrtelnému nebezpečí poté, co řidič vjel na koleje ve chvíli blížícího se osobního vlaku ve směru z Kostelce do Lutotína.

Srážka byla neodvratitelná a všechny čtyři osoby utrpěly zranění. Nejhůře je na tom řidič, kterého vrtulník letecké záchranné služby přepravil do fakultní nemocnice se zraněním lebky. Také jeho spolujezdce na předním sedadle s rozdrceným hrudníkem vystříhávali hasiči!

Tohle nevypadalo dobře a jestli to někdo viděl na vlastní oči, bude mít noční můry ještě hodně dlouho... Srážka osobního vlaku mířícího na Dzbel se Škodou Octavií na přejezdu v centru Kostelce na Hané jen zázrakem neměla tragické následky. Řidič osobního automobilu byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Olomouci, jeho spolujezdec byl do „špitálu“ přepraven sanitkou. Další dva lidé vyvázli z hrůzostrašné nehody s lehčími zraněními.

Minulý čtvrtek 25. února ve 13.16 hodin došlo na železničním přejezdu u křižovatky ulic Příhon, Tyršovy a Třebízského v Kostelci na Hané ke střetu Škody Octavie s osobním vlakem. „Ve vozidle cestovala čtyřčlenná rodina z Blanenska. Osmnáctiletý řidič na železniční přejezd z dosud přesně nezjištěných příčin vjel v době, kdy k němu od Prostějova přijížděl osobní vlak směřující ke Konici. Došlo tak ke střetu levé přední části vlaku s pravým bokem vozidla, které bylo nárazem odhozeno několik metrů od přejezdu,“ popsal nepěknou srážku František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Jak Večerník zjistil, nehoda se stala na železničním přejezdu, který je v Kostelci na Hané znám svojí nebezpečností. „Co si pamatuji, tak v tomto případě se už jednalo o pátou srážku vlaku s autem za poslední čtyři roky. Ten přejezd je abnormálně nebezpečný! Jistě, co si budeme povídat, řidiči by měli být maximálně opatrní, protože zrovna na tomto místě je to všechny svádí k přejíždění kolejí bez toho, že by řádně na ‚stopce‘ zastavili a rozhlédli se. Vím, že někteří z nich tady koleje přejíždějí i bez zastavení. Ale už před rokem jsem dopisem žádal Správu železnic, aby i tento přejezd vybavila světelným signalizačním zařízením a nejlépe i závorami. Dodnes jsem neobdržel žádnou odpověď! Po čtvrteční nehodě jsem telefonicky kontaktoval ředitele olomoucké pobočky Správy železnic a ten mě konečně pozval k osobní schůzce. Budeme tedy jednat o zabezpečení uvedeného železničního přejezdu,“ sdělil nám František Horák, starosta Kostelce na Hané.

Následky nehody nebyly s ohledem na dostupné obrázky úplně tragické, nicméně situace je vážná. „Řidič utrpěl těžké zranění, se kterým byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Olomouci. Ostatní členové posádky utrpěli zranění lehká a ve vlaku ke zranění osob nedošlo,“ shrnul policejní mluvčí s tím, že výše způsobené hmotné škody byla předběžně vyčíslena na 150 000 korun.

Na místě nehody přistál vrtulník letecké záchranné služby, během několika minut dorazili také hasiči a sanitky z Prostějova. „Ze zdemolovaného vozidla jsme zachraňovali řidiče a spolujezdce, kteří zůstali po srážce zaklíněni uvnitř. Hydraulickými nůžkami jsme odstřihli dveře na obou stranách automobilu a na páteřní desce jsme je s vážnými zraněními vyprostili ven. Jednoho jsme předali letecké záchranné službě, druhého pak zdravotnické záchranné službě. Celkem si záchranáři převzali do péče čtyři zraněné osoby. Ve vlaku cestovalo dvacet osob, nikomu se nic nestalo, byli evakuováni a byla jim zajištěna náhradní přeprava,“ prozradila Lucie Balážová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Jak dodala, na místě nehody zasahovali prostějovští profesionálové a také dobrovolní hasiči z Kostelce na Hané a Vrahovic.

Mluvčí krajské záchranky pak sdělila, že zdravotně nejhůře jsou na tom řidič osobního automobilu se spolujezdcem středního věku. „Osmnáctiletý mladík byl s podezřením na traumatické poranění lebky přepraven leteckou záchrannou službou přímo na traumatologické oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Byla mu nasazena umělá plicní ventilace. U druhého muže byla diagnostikována středně těžká poranění hrudníku. Spolujezdci na zadních sedadlech byli převezeni do prostějovské nemocnice na kontrolní vyšetření,“ doplnila Lucie Urbanová, tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.

Po dobu šetření a odstraňování následků nehody byla železniční trať uzavřena. Plně zprůjezdněno bylo toto místo až po dvou hodinách. „Alkohol u strojvůdce policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou. U řidiče automobilu byl nařízen odběr krve. Přesné příčiny, okolnosti i míra zavinění nehody jsou předmětem dalšího šetření,“ dodal policejní mluvčí František Kořínek.