V sobotu provoněly němčické náměstí vepřové speciality. V průjezdu jednoho z domů na Komenského náměstí se totiž konaly vepřové hody, které po loňské premiéře opěr pořádalo město Němčice nad Hanou. Podívanou na klasickou zabijačku sice nenabídlo, protože podle veterinárního zákona nelze zvířata pro veřejnou spotřebu porážet jinde než na jatkách, lidi s konvičkami a plnými peněženkami přesto přilákalo.
Na pultech byla jelita, jitrnice, ovar, tlačenka, sádlo, zapečená jitrnice, škvarky, černá a bílá polévka, guláš, uzená krkovice, anglická či klobásy a řada jiných vepřových specialit. Nejvíce byl zájem o polévky buď rovnou z kotle do konvičky, nebo v litrových kbelících. „Doba, kdy se skoro v každém stavení aspoň jednou v roce zabíjelo prase, je dávno pryč.
Lidé jsou pohodlní, kolem dobytka je práce celý rok, a to už se dnes nikomu nechce. Vidím to doma, máme barák, kde se ještě před pár lety chovalo kde co. Jenže já už na to nemám sílu a děcka to dělat nechtějí,“ posteskl si pan František z Němčic nad Hanou, jenž se podle svých slov nejvíce těšil na černou polévku. „Dobrou prdelačku plnou krup v obchodě nekoupíte,“ poznamenal ještě známou pravdu pan František.
Akce začínala o půl desáté, v deset už byla u stánků slušná fronta. Tu zákazníci využívali k debatám se sousedy, kamarády a známými. Leckdo si také zabroukal spolu s dechovkou Markovankou, která zajišťovala hudební doprovod, stejně jako loni. K zahřátí byl k dispozici horký čaj i něco ostřejšího.
První loňský ročník byl kvůli počasí přesunut právě do dvorního traktu jednoho z domů. Tam totiž nemohl ledový vítr prohánějící se tehdy Němčickem. A u této varianty zůstalo město i letos. „Je to lepší než třeba venku na náměstí. Všechno máme po ruce a lidé nám nechodí za zády,“ pochvalovala si jedna z prodávajících.