Když se řekne typicky česká zima, mnoha z nás se vybaví obrázky Josefa Lady. Všude bělostný sníh, děti na sáňkách rohačkách, sněhuláci, hospodyňky s hrnci plnými vařící vody a mistr řezník jako hlavní osoba zabývající se výrobou nejrůznějších dobrot z doma vykrmeného čuníka. Lidem tato romantika prostě chybí.
Své o tom vědí i v Mostkovicích, kde v sobotu obecní úřad uspořádal akci s názvem Vepřové hody. Sice bez veřejné zabijačky, kterou už hodně let nepřipouští zákon, s o to lepší nabídkou. A hodům přál i svatý Petr – areál bývalého dětského tábora pod hrází napřed zasypal sněhem a následně zalil sluncem. K dostání bylo kde co – od obou polévek přes tlačenku, ovar, jitrnice, jelita, škvarky a sádlo po ovar. Labužníci si nenechali ujít ovarové koleno. „S křenem, hořčicí a čerstvým chlebem je to neskutečná lahoda. Jenže moje žena je vegetarián a nikdy by nic takového v baráku nesnesla. Takže si to fakt užívám,“ smál se jeden z nich. „Nesu domů dvě konve polévky, a to jsem si ještě dal porci prdelačky tady. Už se na to velice těším,“ dodal další z četných zájemců o krmi.