Zhruba šest a půl tuny tvarůžků zkonzumovali během víkendu návštěvníci tvarůžkového festivalu v Olomouci. O víkendu 5. a 6. dubna jich ke stánkům a atrakcím v centru města dorazilo podle odhadu pořadatelů na 23 tisíc. Mezi bezmála stovkou prodejců měl své zastoupení i náš region. Tvarůžkové lahůdky a nepřekonatelné vdolky nabízela restaurace Bělecký Mlýn.
„Připravili jsme si tentokrát smažené bramborové noky s tvarůžkovým dipem, kyselicu se zauzenou smetanou a tvarůžkem, náš cibulový chléb se šlehaným tvarůžkovým máslem a foccaciu (vynikající italský chléb) s medvědím česnekem a tvarůžkovou pěnou,“ vypočítala nabízené speciality Yvona Benýšková. Jak ale dodala, největší „bitka“ byla o něco, co s tvarůžky nemělo vůbec nic společného, o proslavené bělecké vdolky. „Mizely rychlostí blesku a ohlasy na ně nám chodí pořád,“ smála se. Jak dodala, s běleckou gastro posádkou se snaží o výrobu slaných vdolků. Ta se ale zatím nedaří, kulinářští mágové dosud nenašli ten pravý recept. „No ale nic není ztraceno, třeba je na festival přivezeme už příští rok,“ doplnila Yvona Benýšková.