Všichni už o ní slyšeli a řada z nás ji i někdy sama prožila. Někteří ji bohužel pociťují dokonce každoročně. Řeč je právě o jarní únavě, jež dokáže otrávit a znepříjemnit příchod období, na které se po dlouhé zimě tak těšíme. Právě proběhlá zima přitom hraje při vzniku jarní únavy významnou roli. Ale nebojte, existuje totiž řada způsobů, jak tělu navrátit vitalitu.

Únava dostavující se se začátkem jara je v mnohém specifická. Cítíme se oslabení, malátní a bez energie. Důležité je jarní únavu nepodceňovat. Můžeme být na její příchod buď již připraveni, nebo alespoň mírnit její dopad pomocí přírodních prostředků.

Před příchodem jara můžeme více zařazovat do jídelníčku ovoce nebo zeleninu. Dobré je také odlehčit jídelníček, zařadit lze lehké jarní saláty a zeleninové i ovocné šťávy. Pomůže také vláknina a řada rostlinných extraktů, kterých je na trhu spousta. Naši stravu je vhodné doplnit o konzumaci různými multivitaminovými přípravky ať už ve formě kapslí, želatinových bonbonů, sirupů, či tablet cucacích, lisovaných, ale i šumivých. Výhodou „šumáků“ může být i obsah vlákniny. Ta prospívá našemu trávicímu systému tak, že na sebe váže škodlivé látky a usnadňuje jejich vylučování z těla. Vláknina čistí střeva a posiluje imunitu, rozhodně má své místo v boji proti jarní únavě. Nezapomínejme na správný a dostatečný pitný režim, který organismu pomáhá fungovat a zbavovat se škodlivých látek. Mějme proto skleničku či lahev s vodou po ruce a na paměti základní pravidla týkající se pitného režimu.

Vhodné je také užívat vitamín C známý jako všestranný vitamín, ale také antioxidant. Nejlépe v osvědčené kombinaci se zinkem zvyšujícím působení vitamínu C. Vitamin C je důležitý pro tvorbu bílých krvinek, jež mají schopnost bojovat proti virům, bakteriím a jiným patogenům. Po zimě máme také nedostatek vitaminu D, k jehož tvorbě potřebujeme sluneční paprsky, jichž se nám v chladných měsících moc nedostává. Tento vitamin podporuje látkovou přeměnu vápníku a fosforu, čímž přispívá k udržení normálního stavu kostí. Dobrý vliv má také na imunitní systém. Přírodní zdroje vitamínu D jsou značně omezené, a proto je jen málo potravin, ze kterých ho můžeme získat. Přírodními zdroji vitamínu D jsou mořské ryby jako losos, tuňák, makrela, ale i vejce, mléko a mléčné výrobky, hovězí játra, na slunci sušené houby šitake. Třetím vitaminem pomáhajícím v boji s jarní únavou je vitamin E. Jedná se o další antioxidant s vlivem na látkovou přeměnu tuků, cukrů a vody. Podporuje činnost svalů, srdce, zpomaluje proces stárnutí. Do těla ho dostaneme například z pšeničných klíčků, sóji, rostlinných olejů, brokolice a listové zeleniny.

Než se potýkat s důsledky jarní únavy, je nepochybně lepší jí předcházet, a to zdravým životním stylem. Je důležité, abychom neoslabovali náš organismus některými zlozvyky, jako je kouření či konzumace alkoholu. Měli bychom rovněž mírnit stres, jemuž jsme v dnešním chaotickém světě denně vystaveni. K tomu pomáhá dostatek spánku, vhodné relaxační metody (jako například jóga a další) a také ať už aktivní, či pasivní odpočinek. Pohyb patří k osvědčeným radám proti únavě. Doporučuje se hlavně ten venkovní, například bruslení nebo jen choďte na procházky do lesa, užívejte si jarního sluníčka a teplejšího ovzduší. S přibývajícím pohybem a sportovním vyžitím se bude vaše fyzická kondice zvyšovat a budete mít nejen více energie, ale také dobré nálady, protože při sportu se vylučuje serotonin, tzv. hormon dobré nálady. Na druhou stranu nezapomínejme ani na odpočinek. Pocit únavy zvyšuje také málo spánku, proto si nezkracujte zbytečně noci. Nedostatek spánku, zvláště dlouhodobý, oslabuje imunitu víc, než si je většina lidí ochotna připustit.

Jarní únava není rozhodně nic příjemného, avšak dá se proti ní poměrně snadno bojovat. Jak je v textu zmíněno, prostředků a metod, jak jí předejít či mírnit její průběh, je celá řada. Je pouze na nás, které z nich si vybereme.

 

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKO & LEKARNY najdete jako součást tištěného vydání, které vyšlo v pondělí 8. března 2021