Dvě avizované obří dopravní investice jsou tady! Už od uplynulé soboty začala plánovaná rekonstrukce dálnice D46 v prostoru estakády Haná, byť zatím bez omezujících uzavírek. A přesně za týden, tj. v pondělí 22. března, bude celkově uzavřena Vrahovická ulice, do které se zakousnou bagry. Začne budování nové silnice, chodníků či parkovacích ploch, na podzim dojde na výsadbu veřejné zeleně. Podle náměstkyně prostějovského primátora Aleny Raškové nás čeká do konce kalendářního roku velká dopravní zkouška. Vyhne se Prostějov dopravnímu kolapsu?

Od soboty 13. března už na dálnici procházející katastrem Prostějova probíhá pracovní ruch. „Ano, stavbaři už nastoupili a jsou připraveni plnit rekonstrukční práce podle stanoveného harmonogramu. Průjezd stavbou bude pro veřejnost přizpůsoben jednotlivým fázím stavebních činností, řidiči mohou počítat s částečnými uzavírkami jednotlivých pruhů, které ovšem vždy doplní ponechání nejméně jednoho nedotčeného jízdního pruhu pro každý směr dálniční dopravy. V etapě datované od soboty 13. března do 8. dubna tohoto roku budou otevřeny všechny sjezdy a výjezdy v rámci dálničního úseku Prostějov-střed. Od 8. dubna pak bude uzavřen levý jízdní pás dálnice D46 a doprava bude svedena do pravého pásu, tudíž bude uzavřen sjezd do Prostějova ve směru od Olomouce a výjezd z Prostějova ve směru na Brno,“ popsal Miroslav Mazal z Ředitelství silnic a dálnic ČR Olomouckého kraje. Nejen prostějovským řidičům slíbil, že stavební dělníci udělají všechno pro to, aby rekonstrukce dálnice proběhla rychle a bez větších komplikací. „Termíny stavebních etap na sebe navazují tak, aby nedocházelo k časovým prodlevám. Zhotovitel slibuje maximální nasazení dostupných pracovních sil a potřebné mechanizace. Finální zprovoznění doplněných připojovacích a odbočovacích pruhů dálnice D46 předpokládáme v příštím roce,“ dodal Mazal s tím, že rekonstrukce dálničního úseku na katastru Prostějova má vyjít na zhruba 196 milionů korun. „Pro všechny řidiče je v tomto případě podstatné, že během rekonstrukce dálnice po celý tento rok bude vždy otevřen alespoň jeden jízdní pruh. Doprava bude na estakádě jistě pořádně houstnout, ale průjezdná bude. Jak se toto částečné omezení provozu na dálnici projeví přímo v Prostějově, to teprve uvidíme. Bude to ale zkouška naostro,“ zareagovala na dotaz Večerníku náměstkyně primátora Alena Rašková, v jejíž gesci je doprava v Prostějově. Zpočátku tomu rozhodně napomůže situace kolem koronavirové pandemie, kdy se kvůli lockdownu mnohem méně cestuje mezi jednotlivými okresy, což je na hustotě dopravy znát.

Jenže už příští týden od pondělí 22. března přijde pro Prostějovany ještě další zkouška, a podle všeho mnohem ostřejší! Po dílčích opravách kanalizační sítě, která si vyžádala jen částečné uzavírky jednoho jízdního pruhu, od tohoto data uzavírka čeká celou Vrahovickou ulici, konkrétně v úseku od křižovatky s Tovární ulicí až po kostel v Majakovského ulici. „Občané byli dostatečně předem upozorněni na internetových stránkách města, v Radničních listech i ve Večerníku a informační listy byly dodány do obchodů ve Vrahovicích, navíc firmy obdržely dopis. Všechny formy informací obsahovaly mapu s vyznačenými objížďkami i změnu trasy městské hromadné dopravy. Věřím tak, že zprávy o rekonstrukci, termínech a objízdných trasách se doslala ke všem,“ uvedla Rašková s tím, že naplánovány jsou také změn v Městské hromadné dopravě (vše najdete na www.vecernikpv.cz).

Čeká tedy Prostějov souvislosti s rekonstrukcí dálnice dohromady s uzavírkou Vrahovické ulice dopravní kolaps? „Bohužel si nemyslím, že letošní dopravní sezóna proběhne v pohodě. Situace bude opravdu komplikovaná, a pokud se přidá sem tam ještě nějaká nezbytná lokální oprava, může být problémů více než dost. Znovu, a budu to opakovat celé léto, chci poprosit řidiče i obyvatele Vrahovic o trpělivost, pochopení a vzájemnou ohleduplnost jednoho k druhému. Společně pak všechno zvládneme,“ vzkazuje náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov.

Připomeňme, že Vrahovická ulice je od 15. února do 21. března uzavřena v částečném režimu, vždy na jeden úsek o cca 20 metrech. Na vině je oprava kanalizace, která si zatím vyžádala dílčí uzavírky pravého jízdního pruhu ve směru od křižovatky s Tovární ulicí po kostel v Majakovského ulici. Objízdné trasy nebyly stanoveny. „Zde probíhá vše podle plánu,“ ujistila Alena Rašková.

 

2021 10 strana 15