tomto okénku se budeme již po pětasedmdesáté věnovat různým harmonizačním, relaxačním, ale i posilujícím či rehabilitačním a kompenzačním cvičením. K tomu, abychom předešli bolestem zad, kloubů, blokádám a dalším nešvarům, je potřeba pravidelný pohyb. Pokud však již k nějakému narušení v oblasti zad, páteře, kyčlí dojde, je potřeba se problematické partii pravidelně věnovat. Dnes se zaměříme na posílení vnitřního stabilizačního systému, protože toho není nikdy dost, a také posílení celého těla.

 

1. Na úvod je důležité protažení, rozcvička by měla předcházet úplně každému cvičení, které může být podbarveno oblíbenou hudbu. A cvičení může začít. Postavíme se na špičky a vytáhneme se tělem úplně nahoru včetně rukou, ramena a lopatky však tlačíme dolů (viz. foto). V této pozici zkusíme chvíli vydržet a pracujeme s rovnováhou. Nyní se od břicha začneme pomalu nadechovat. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

2. Následně půjdeme do polodřepu, avšak nohy máme pořád na špičkách. Záda držíme pokud možno rovná, ramena a lopatky tlačíme dolů a ruce napnuté lehce za tělem (viz. foto). Poté se přemístíme opět do plného vyrovnání těla včetně rukou nad hlavou jako při začátku cviku. Po celou dobu stojíme na špičkách, vůbec nepovolujeme na celá chodidla. Může nastat pálení ve stehnech nebo v rukou, to je však žádaný efekt. Cvik provedeme šestkrát. Cvičení je náročné na udržení rovnováhy a účinně pracuje s vnitřními svaly a posiluje celé tělo. Nezapomínejte pravidelně dýchat.

3. V dalším cviku půjdeme do pozice na čtyři, srovnáme záda, vytáhneme se z ramen tak, aby nám tělo nepadalo mezi ruce, krk je v prodloužení zad (viz. foto). Nyní se od břicha začneme pomalu nadechovat. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

4. Na závěr se opřeme o špičky a zvedeme se v kolenou na výšku cca pěti až deseti centimetrů a budeme držet po dobu zhruba jedné minuty, záda jsou však rovná, krk a hlava v protažení zad (viz. foto). Následně položíme kolena na podložku a chvilinku si odpočineme. Poté se opět zvedneme v kolenou a držíme, tento cvik je alternativa cviku, kterému se říká „prkno“. Je výborný na posílení středu těla a účinně posiluje celé tělo. Během cvičení pravidelně dýcháme. Provádíme ho šestkrát za sebou, načež se uvolníme a provedeme protažení, ať nás druhý den nic nebolí.

Závěrem si za odměnu zatleskejte a já se těším zase příště!

 

Březnové vydání tematické strany SERVIS PRO ŽENY je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 8. března