Pracujete na své postavě? Podle vědců byste měli zařadit do každodenního jídelníčku jeden konkrétní druh běžně dostupného ovoce. Jak ukázala nová studie, může totiž aktivovat geny podporující růst a regeneraci svalové hmoty.
Jak může ovoce přepisovat geny
vědci z Western New England University (WNE) ve studii publikované za
átkem letošního roku došli k závěru, že každodenní konzumace hroznů může v dlouhodobém horizontu pozitivně aktivovat geny související s růstem a regenerací svalové hmoty, zatímco tlumí ty geny, které způsobují její degenerování, zánětlivost nebo ukládání tuků. Taková zjištění jsou podle vědců důležitá nejen pro sportovce a trenéry, ale také pro širokou veřejnost. Vlivem stárnutí totiž dochází k přirozenému úbytku svalové hmoty, nesnižuje se však její význam pro zdraví fungování organismu. Teorii vědci zatím ověřovali pouze na myších, podle autorů studie ale nic nebrání tomu, aby se začala v praxi zkoumat i na lidech. Není se totiž čeho obávat. Na rozdíl od různých experimentálních přípravků jsou hrozny přirozenou a zdraví prospěšnou potravinou a při jejich užívání nehrozí žádné nebezpečí.
Jak také víme, genetické predispozice pro růst svalové hmoty jsou rozdílné u mužů a žen. Výsledky studie nicméně naznačily, že 2 porce hroznů denně mohou v dlouhodobějším výhledu tyto rozdíly snižovat a ženám pomáhat dosahovat podobné svalové aktivity, jako má obvykle opačné pohlaví.
Bonusem je lepší výkon i následná regenerace
Hrozny jako ideální ovoce pro zdraví a regeneraci svalů představily i mnohé další výzkumy. Vědci se například zabývali tím, jak činnost svalů ovlivňují antioxidanty (polyfenoly), které najdeme zejména v tmavých bobulích. řišli na to, že antioxidanty mohou přispívat k odbourávání oxidačního stresu, který se v našem těle hromadí i při náročném cvičení, přispívají ke správné regeneraci namáhaných svalů, mají schopnost podporovat cirkulaci krve a tím zlepšovat okysličování těla během výkonu samotného i v rámci následného odpočinku.
Na druhou stranu, i v tomto případě platí, že by se nic nemělo přehánět, a určitě neplatí, že čím více hroznů (nebo jiných zdrojů antioxidantů) před tréninkem slupneme, tím lepších výkonů dosáhneme. Nebo že nás nebude následující den nic bolet.
Které ovoce je vhodné při sportování
Před cvičením se všeobecně radí sáhnout spíše po lehčích potravinách, které nezatíží naše trávení a dodají potřebnou energii. Z ovoce jsou v tomto ohledu ideální jablka nebo snadno stravitelné banány. Po tréninku se zase doporučuje si dopřát misku bobulí (borůvky, jahody, maliny apod.), které jsou plné prospěšných antioxidantů, vitamínů a minerálů. Skvěle osvěží, navíc se dají rozmixovat do smoothie spolu s pořádnou porcí bílkovin v podobě řeckého jogurtu či tvarohu nebo proteinového prášku.
Servis nejen pro pány najdete v tištěném vydání ze dne 1. září 2025