Tvarohová střecha je dezert, který vás přenese do dob vašich prarodičů. Tento nostalgický zákusek si získal srdce mnoha lidí během éry socialismu a dodnes zůstává oblíbenou pochoutkou. Připomeňte si chuť dětství s nadýchaným tvarohovým krémem a křupavými sušenkami v podobě střechy.
Socialistické Československo mělo své charakteristické zákusky a dezerty, které si mnoho lidí oblíbilo a s nostalgií na ně vzpomíná dodnes. Třeba na indiánka, punčové řezy, laskonky, no a také tvarohovou stříšku. Tu si můžete upéct podle našeho receptu. A nechte si chutnat!
Recept na tvarohovou střechu
Krém – 250 g másla pokojové teploty, 500 g jemného tvarohu, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru
Dezert – 1 balíček světlých BeBe sušenek, 1 balíček kakaových BeBe sušenek, 2 zralé banány
Čokoládová poleva – 120 g čokolády na vaření, 3 lžíce oleje
Postup
Z měkkého másla, práškového cukru, jemného tvarohu a vanilkového cukru pomocí mixéru vyšlehejte krém do dokonalé hladkosti tak, aby v něm nezůstaly žádné hrudky.
Poté si připravte na plech alobal a na něj skládejte sušenky na střídačku tmavé a světlé kusy. Celkem byste měli do řady za sebou položit 7 kusů sušenek ve třech řadách pod sebou (je to důležité, protože jen tak pak složíte střechu).
Na sušenky naneste polovinu krému a přikryjte druhou vrstvou sušenek. Barvy můžete oproti první vrstvě prostřídat.
Navrch rozetřete zbytek krému a do prostřední řady položte za sebou banány.
Pomocí alobalu zvedněte boční řady sušenek a spojte nahoře tak, aby vznikl tvar střechy.
Pořádně přitlačte a dejte ztuhnout do chladu.
Mezitím si nad párou ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s trochou oleje.
Lesklou polevou přelijte střechu a vraťte do lednice nejlépe na celý den, aby sušenky krásně změkly.
Před podáváním nakrájejte horkým nožem.
Servis pro ženy najdete v tištěném vydání ze dne 15.9.2025