Dnes je pondělí 13.10.2025, svátek slaví Renáta
Tvarohová střecha s banánem a čokoládou. Zapomenutý hit našeho mládí
Foto: top receptek

Tvarohová střecha je dezert, který vás přenese do dob vašich prarodičů. Tento nostalgický zákusek si získal srdce mnoha lidí během éry socialismu a dodnes zůstává oblíbenou pochoutkou. Připomeňte si chuť dětství s nadýchaným tvarohovým krémem a křupavými sušenkami v podobě střechy.

Socialistické Československo mělo své charakteristické zákusky a dezerty, které si mnoho lidí oblíbilo a s nostalgií na ně vzpomíná dodnes. Třeba na indiánka, punčové řezy, laskonky, no a také tvarohovou stříšku. Tu si můžete upéct podle našeho receptu. A nechte si chutnat!

 

Recept na tvarohovou střechu

Krém – 250 g másla pokojové teploty, 500 g jemného tvarohu, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru

 

Dezert – 1 balíček světlých BeBe sušenek, 1 balíček kakaových BeBe sušenek, 2 zralé banány

 

Čokoládová poleva – 120 g čokolády na vaření, 3 lžíce oleje

Postup

Z měkkého másla, práškového cukru, jemného tvarohu a vanilkového cukru pomocí mixéru vyšlehejte krém do dokonalé hladkosti tak, aby v něm nezůstaly žádné hrudky.

Poté si připravte na plech alobal a na něj skládejte sušenky na střídačku tmavé a světlé kusy. Celkem byste měli do řady za sebou položit 7 kusů sušenek ve třech řadách pod sebou (je to důležité, protože jen tak pak složíte střechu).

Na sušenky naneste polovinu krému a přikryjte druhou vrstvou sušenek. Barvy můžete oproti první vrstvě prostřídat.

Navrch rozetřete zbytek krému a do prostřední řady položte za sebou banány.

Pomocí alobalu zvedněte boční řady sušenek a spojte nahoře tak, aby vznikl tvar střechy.

Pořádně přitlačte a dejte ztuhnout do chladu.

Mezitím si nad párou ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s trochou oleje.

Lesklou polevou přelijte střechu a vraťte do lednice nejlépe na celý den, aby sušenky krásně změkly.

Před podáváním nakrájejte horkým nožem.

 

Servis pro ženy najdete v tištěném vydání ze dne 15.9.2025