Oblíbený moučník se inspiroval neméně oblíbeným nanukem, s nímž má spojené dětství každý, kdo vyrůstal v minulém století. Zmrzlinová pochoutka z tvarohu, smetany a cukru v kakaové polevě se vyrábí od roku 1962. Její jednoduché složení a lahodná chuť ponoukly nápadité kuchařky ke kreativitě a z nanuku se brzy stal moučník, který milují všechny generace.
Míša řezy patří ke snazším dezertům z plechu, upečete je i bez větších zkušeností.
Základem je nadýchaný kakaový piškot, na který se nanáší silná vrstva tvarohového krému. Závěr patří čokoládové polevě.
A i když Míša řezy nejsou z mrazáku, jistě s nimi sklidíte úspěch. Upéct si je můžete také ve slavnostní dortové variantě.
Recept
Potřebujeme: 6 ks vejce – žloutky a bílky zvlášť, 6 PL moučkový cukr, 5 PL voda horká, 6 PL mouka pšeničná polohrubá, 1/2 ČL jedlá soda, 4 PL kakao holandského typu, 6 PL slunečnicový olej
Na krém: 250 g máslo o pokojové teplotě, 500 g tvaroh měkký o pokojové teplotě, 150 g moučkový cukr nebo podle chuti
Na polevu: 100 g tmavá čokoláda, 50 g tuk 100 % (např. Omega)
PŘÍPRAVA
Troubu předehřejte na 170 °C a plech o rozměrech 20 x 30 cm s vyššími okraji vyložte pečicím papírem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem a pak pomalu postupně přišlehávejte 5 lžic horké vody. Šlehejte do nadýchané pěny. Smíchejte všechny suché přísady a střídavě s olejem je přidávejte ke žloutkové pěně. Nakonec zlehka zapracujte sníh z bílků.
Těsto vlijte do formy a pečte 15–20 minut, nebo až špejli zapíchnutou do středu těsta vytáhnete suchou. Korpus nechte vychladnout.
Na krém prošlehejte změklé máslo, tvaroh a cukr (vše musí být o pokojové teplotě) na hladký krém a rovnoměrně ho rozetřete na korpus.
Ve vodní lázní rozpusťte čokoládu s tukem, promíchejte dohladka a vzniklou polevu rozetřete na krém. Řezy nechte ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny, ale nejlépe přes noc.
Servis nejen pro dámy najdete v tištěném vydání ze dne 13. října 2025