Pokud se vám letos urodilo na zahrádce hodně jablek, připravte si z nich výborný tažený štrúdl. Příprava těsta je snadná a skvěle se s ním pracuje. Štrúdl voní po másle a skořici a je plný šťavnaté jablečné náplně.
CO K TOMU POTŘEBUJETE?
* 250 g hladké mouky
* 20 g moučkového cukru
* 40 g rozehřátého másla
* 1 lžíce octa
* 100 ml teplé vody
* strouhaná jablka
* skořicový cukr
* rozinky, nejlépe namočené v rumu
* rozšlehané vejce na pomazání
* tuk na vymazání plechu
POSTUP
1. Mouku s cukrem prosejeme na vál a přidáme rozehřáté máslo.
2. Za postupného přilévání teplé vody s octem vypracujeme nejprve nožem a potom rukama hladké, pružné a nelepivé těsto. Podle kvality mouky musíme upravit množství vody. Každá mouka saje tekutinu jinak.
3. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo. Necháme ho odpočinout asi půl hodiny v teple. Nejjednodušší je dát těsto do hlubokého talíře nebo misky a postavit pod něj hrnec s horkou vodou. Kdyby těsto vystydlo, ztuhne v něm máslo a půjde hůře rozválet.
4. Plech na pečení štrúdlů vymažeme tukem. Troubu zapneme nahřívat na 220 °C.
5. Jablka omyjeme (můžeme a nemusíme je oloupat) a nastrouháme nahrubo. Pokud jsou jablka příliš šťavnatá, lehce je vymačkáme. Rozinky, které byly namočené v rumu, necháme okapat.
6. Odpočaté těsto rozdělíme na 3 díly a každý díl tence vyválíme (nebo vytáhneme) asi na rozměr 35 × 30 cm.
7. Po celé ploše rovnoměrně poklademe nastrouhanými jablky. Posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a zabalíme.
8. Štrúdly přeneseme na připravený plech. Potřeme je rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vejcem.
9. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C dozlatova asi 20–25 minut.
Servis nejen pro ženy najdete v tištěném vydání ze dne 10. listopadu 2025







