Mnohými tolik očekávané jaro je tady! Sluníčko začíná svítit čím dál víc a zahrada se krásně zelená. Potřebuje ale vydatnou péči, je nutné ji pořádně připravit. Pojďme se podívat na to, co bude dobré v následujícím období na zimou zpustošené zahradě udělat. Přinášíme vám pár tipů, jak nejlépe probrat zahradu k životu.

 

Pro zahrádkáře je právě jaro nejnáročnějším obdobím v roce. Na jarních pracích provedených v zahradě závisí úspěch celé sezóny a krása zahrady, která potěší nejedno oko nejen majitele zahrady, ale i náhodného návštěvníka či kolemjdoucího. S pracemi by každý zahrádkář měl začínat nejlépe hned po sejití posledního sněhu a během slunečného suchého počasí.

Péče o trávník

Pokud chceme, aby se trávník na jaře pěkně zazelenal, předtím, než ho začneme sekat, bychom měli vyhrabat staré po zimě uhnívající listí. Trávník potřebuje na samém začátku mnohem více živin než během zbytku roku. Kvalitní hnojivo pomůže trávě dostatečně zesílit, a především pěkně zezelenat. Hnojení se doporučuje v období od března do května. Jakmile je půda dostatečně oživena a provzdušněna, nastává potřeba pravidelného sečení, díky kterému trávník po čase pěkně zhoustne. První sekání je ideální provést ve výšce trávy minimálně okolo pěti centimetrů a se sekačkou pak vyjíždět pravidelně i dvakrát týdně. Pokud budete sekat dříve, než doroste do těchto rozměrů, travnatá plocha nehezky prořídne.

Příprava půdy a záhonů

Dobře připravená půda je pro zahrádkáře polovina úspěchu! Důležité je se zbavit plevelů, kterým se na jaře na zahradě daří a vyskytují se v zahradě doslova na každém kroku. Tradiční zahrádkáři nedají dopustit na klasiku jako motyka, hrábě či rýč, ale na trhu je i řada kultivátorů, které vám tuto práci výrazně usnadní. Dostatečné prokypření půdy je potřeba pro správný růst květin, ale také před výsadbou zeleniny, keřů či bylin. Díky kypření se dostane více kyslíku k semínkům a také se zamezí nadměrnému odpařování vody potřebné ke klíčení. Naopak se přeruší klíčení plevelů, které se derou na povrch rychleji nežli vlastní kultivary. Pro větší úrodnost můžete do půdy zapracovat kompost, kamennou moučku nebo zasít směs travin takzvané hnojivo na zeleno, které se později zaryje do půdy. Kromě přidaných živin také půdě svědčí pravidelné meziroční střídání různých druhů rostlin, aby se půda nevyčerpala.

Zalévání a hnojení

Na jaře nám se zaléváním zahrady pomůže počasí, ale spoléhat se jen na déšť bohužel nejde. Obzvlášť čerstvě zasetá semena a zasazené sazenice potřebují opravdu dostatek vláhy. Půdu vydatně zalijte před i po výsevu a zeminu nenechte vyschnout, ani když semena vyklíčí a sazenice se uchytí, na sucho jsou stále velmi citlivé. Vlhká jarní půda je vhodná pro hnojení a mulčování, kterým dodáme půdě kromě vody také potřebné živiny, pozor, suchou půdu nikdy nemulčujte. Důležitou jarní činností je i hnojení. K tomu, aby měly stromy dostatek síly, je potřeba jim dopřát dávku dobře uleželého hnoje či vyzrálého kompostu. Na půdu pod koruny stromů poklaďte vhodnou organickou hmotu, zabráníte tím odpařování vody z půdy. Intenzita hnojení závisí na typu vaší půdy. Na těžkých půdách stačí hnojit stromy jednou za dva či tři roky, stromům na lehkých písčitých půdách prospěje každoroční hnojení.

Řez stromů

Pokud ještě keře a stromy nemají listy, je také vhodná doba ke zmlazení většiny druhů starších okrasných dřevin. Nejčastěji používaným řezem, prováděným jednou za dva až tři roky, je ten, který slouží k prosvětlení. Odstranit se však doporučuje maximálně polovina větví s tím, že u těch mladších je potřeba pečlivě vybírat a ořezávat pouze ty, které jsou překřížené. Mladé větve s násadou květů rozhodně ponechejte. U některých druhů je jarní řez potřeba provádět každý rok. V březnu je nejvyšší čas začít s řezem ovocných stromů, révy vinné, lísky obecné a drobného ovoce, například angreštu, rybízu, malin a ostružin.

Sázení zeleniny a bylinek

Jarní měsíce jsou optimálním obdobím na setí zeleniny. Začátkem března můžete zahájit výsev rané zeleniny. Choulostivější druhy zeleniny jako například okurky, květák či rajčata je nutné nejprve přesadit do truhlíků nebo květináčů. Na začátku března je poslední vhodný termín pro výsev semen brokolice a paprik. Pamatujte na dodržování alespoň 3centimetrové vzdálenosti mezi jednotlivými semeny – získáte tak silné rostliny. Ve druhé polovině března můžete bez obav začít vysévat na venkovní záhony ředkvičky, špenát, raný salát, hrách, kořenovou zeleninu, jarní česnek, kopr a červenou řepu. Na jaře se daří i sázení bylinek. Na zahradě se daří hlavně pažitce, estragonu, mátě, bazalce, oreganu, rozmarýnu, šalvěji či tymiánu. Pěstování bylinek se nebojte. Stačí jen dodržet pár základních pravidel. Nesázejte je do stínu nebo vlhkého prostředí, bylinky milují slunce. Bylinky můžete nasázet spolu a vytvořit tak bylinkovou zahrádku, která bude oku ladit.

Výsadba stromů a keřů

Na řadu přichází vysazování ovocných stromů. Začátek jara je pro většinu z nich přímo ideální. V dubnu je vhodná doba pro výsadbu bříz a jehličnanů, lze také vysadit rostliny, které jsou citlivé na velký chlad, jako například třezalky či komule. Naopak maliník nebo jahodník by v dubnu měly být již vysazené. Pokud chcete svou zahradu zvelebit pěkným živým plotem, dejte se do práce. Jak keře, tak i stromy nezapomeňte seříznout, podpoříte tak jejich rychlejší růst. K tomu, aby měly stromy dostatečnou sílu, je třeba jim dopřát dávku dobře uleželého hnoje či kompostu.

Tvorba květinových záhonků

Od března do dubna můžete na záhon přímo vysévat měsíček, sluncovku, černuchu nebo ostrožku. V dubnu nezapomeňte zasadit trvalky a hlíznaté a cibulnaté rostliny, vysévat můžete otužilé letničky. Ty zvládnou i trochu toho ranního mrazu. Letničky jsou na záhonech téměř nepostradatelné, protože zahradu pak zdobí postupně od června až do podzimních mrazů. Pokud je již venku opravdu teplo, zasadit můžete také růže. Půda by ale měla být zcela rozmrzlá. Růže zasaďte na záhon, který je dostatečně slunný a vzdušný. Po zasazení ze záhonu shrabte všechny zbytky rostlin a záhon uhlaďte.

Zajímaly by vás další jarní práce, které je na jaře potřeba udělat, nebo si nevíte s něčím rady? Zastavte se v zahradnictvích nebo v zahradních centrech. Tam vám také poradí s výběrem rostlin nebo s jejich pěstováním, případně i hnojením. Seženete tam kromě užitečných rad i nářadí, které budete při jarní péči o zahradu určitě potřebovat.

 

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKO & JARNI ZAHRADA najdete jako součást tištěného vydání, které vyšlo v pondělí 22. března 2021