Suroviny:
Na těsto vánočních perníčků:
550 g žitné jemné/hladké mouky
150 g másla
250 g medu
2 vejce (plus 1 vejce na potírání)
2 plné čajové lžičky perníkového koření
2 čajové lžičky kakaa
1 plná čajová lžička jedlé sody
Na polevu:
Asi 100 g vysokoprocentní čokolády
Pravé máslo – polévkovou lžíci
Postup:
1) Máslo s medem rozehřej ve vodní lázni – 2 kastrůlky zapadající do sebe. Dej na sporák zahřívat. Do spodního kastrůlku nalij vodu a do horního máslo a med. Až se med a máslo spojí, tak nech mírně zchladnout.
2) V oblíbené míse si smíchej ostatní ingredience na perníčky – mouku, kakao, perníčkové koření a sodu.
3) Do vlažného másla s medem přidej metličkou rozšlehané vejce a promíchej. Všechno v míse smíchej vařečkou a až se ti začne tvořit těsto, tak už jej propracuj rukama, dokud ti nevznikne krásný, hladký „perníkový boban“.
4) Perníkového bobana zabal do fólie nebo mikrotenu a nech v lednici přes noc odležet.
5) Druhý den z perníkového těsta vyválej placku asi 3 mm silnou a můžeš vykrajovat vánoční perníčky.
6) Vánoční perníčky pokládej na plech na pečicí papír. Fantazii se opravdu meze nekladou. Takže pokud si budeš chtít voňavoučké vánoční perníčky i pověsit na stromeček, udělej do nich v horní části dírku – nejlépe brčkem. Tam potom protáhneš perníčkem šňůrku.
7) Pečení vánočních perníčků je podle každé trouby. Hned po vytažení potři vánoční perníčky rozšlehaným vejcem.
Poleva z čokolády na vánoční perníčky:
1) Opět ve vodní lázni rozehřej tabulku čokolády a asi polévkovou lžíci másla.
2) Pak si naplň zdobicí pomůcku nebo třeba igelitový pytlíček a ustřihni mu malinko růžek a můžeš se pustit do zdobení.
3) Jestli na tuto tvorbu nemáš buňky nebo jestli se ti prostě nechce, tak perníčky můžeš jen třeba pocákat nebo rovnou do čokolády namočit.
Perníčková vánoční rada:
Nejlepší je nechat vánoční perníčky před zdobením 24 hodin odpočinout. A potom už přichází na řadu tvá bujná fantazie…







