Víra, naděje, láska a mír! To jsou čtyři symbolické klíče, jimiž bylo uplynulý čtvrtek 1. dubna slavnostně otevřeno Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem po velkoryse pojaté dostavbě, která ho zásadním způsobem rozšířila.

Chrám všech řemeslníků z kamene, dřeva a kovu byl postupně budován dlouhých patnáct let. Precizní práce desítek řemeslníků je tu zakleta do každého detailu.  Kvůli epidemické situaci však mohli lidé sledovat slavnostní otevření výhradně prostřednictvím internetového kanálu YouTube, kde bude záznam po Velikonocích volně přístupný. Učinil tak i Večerník.

Program otevření byl zahájen ve 12:00 hodin. „Dnešním dnem se uzavírá patnáct let příběhu jediného muzea kočárů v ČR,“ uvedl hned na úvod Václav Žmolík, který se do povědomí širšího publika dostal zejména coby moderátor populárního seriálu Po Česku.

Termín 1. dubna nebyl vybrán náhodou. „Na tento den připadá výročí úmrtí habsburského císaře a posledního českého krále Karla I., který zemřel před devětadevadesáti lety na ostrově Madeira. Následujícím dnem bude Velký pátek, kdy si připomínáme ukřižování Ježíše Krista. Oběma bychom tímto způsobem chtěli vzdát hold,“ vysvětlil Václav Obr, jenž při této příležitosti opět poděkoval všem, kteří se na stavbě podíleli. „Zásadní vliv na jeho architektonickou podobu měla moje partnerka Alenka Machačová. Velký kus práce zde odvedla mimo jiné i kovářská dílna bratří Stawaritschů z Kostelce na Hané,“ zmínil Obr. A následně přestřihl pomyslnou pásku společně se svým synem Janem.

Připomínka sv. Josefa

Jako první dovnitř vstoupil farář Roman Vlk, jenž muzeum zároveň vysvětil. „Tato budova slouží jako vzpomínka na svatého Josefa, který byl skutečným mužem činu,“ upozornil duchovní.

V dalším programu se postupně představili zpěváci Karolína Cindrošová a Karel Kekeši, dorazili i patron české země sv. Václav, otec vlasti Karel IV, bavorský král Maxmilián I. Josef a jeho maršálek či rakouská císařovna Alžběta Bavorská zvaná Sisi. Právě tyto historické osobnosti postupně přinášely klíče coby symboly víry, naděje, lásky a míru, bez nichž by nádherné muzeum v Čechách pod Kosířem nikdy nevzniklo.

Celý program běžel přesně dle plánu a jeho přenos nenarušil jediný technický problém. „Jsme pravidelní návštěvníci Josefkolu a tak jsme si ani otevření muzea nemohli nechat ujít. Sledovali jsme je celá rodina a vše pěkně odsýpalo. Navnadilo nás to tak, že hned, jak to vláda umožní, určitě se do něj vypravíme,“ složil poklonu jeden z diváků.

Vše najdete na YouTube

Ani hlavní organizátor rozhodně nelitoval, že se do otevření pustil v době, kdy nikdo jiný ještě nic podobného nedělá. „Dopadlo to na jedničku, všichni odvedli perfektní výkon,“ pochvaloval si Obr s tím, že všichni přítomní museli mít platné negativní testy na Covid-19. 

Pokud jste si čtvrteční on-line přenos nechali utéct, nemusíte si zoufat. „Po Velikonocích by měl být volně přístupný na našem YouTube kanálu, stejně jako páteční koncert Dity Hořínkové a Richarda Pachmana. Není vyloučeno, že něco podobného v budoucnu ještě zopakujeme,“ uzavřel Václav Obr, majitel muzea, v němž mimo jiné najdete ojedinělou sbírku 20 saní a zhruba 70 kočárů včetně největšího smutečního kočáru na světě.