Tohle byl jeden z přelomových okamžiků v historii lidstva! Právě dnes, tj. v pondělí 12. dubna, si připomínáme 60. výročí letu prvního člověka do vesmíru. Tato událost zaznamenala velký ohlas také v Prostějově.

Díky ní se výrazně zvýšil zájem o hvězdárnu, která se tehdy stavěla v Kolářových sadech. I proto se od tohoto roku datuje její historie, přestože stavba byla definitivně zkolaudována až v roce 2005. Prostějovské muzeum v souvislosti s připomínkou tohoto významného výročí připravilo celou řadu akcí, budova by se tak měla dočkat i nové velkoplošné malby.

Prostějované při stavbě přiložili ruce k dílu

 

Prostějovská hvězdárna je nedílnou dominantou Kolářových sadů. S její stavbou se začalo v roce 1953, pozorování hvězd však má delší historii. „Už v roce 1948 na střeše 5. národní školy chlapecké odstartovala stavba hvězdářské kopule. Dokončena byla 30. října 1949, ale zanedlouho bylo jasné, že by si Prostějov zasloužil vlastní samostatnou hvězdárnu,“ uvedl Václav Horák, historik a statutární zástupce Muzea a galerie v Prostějově.

Výrazný podíl na jejím vzniku měl Adolf Neckař, bez jehož úsilí a nadšení by hvězdárna ve městě nevyrostla. „Strhl dokonce místní obyvatele a ti tak v roce 1955, v takzvané akci ‚Z‘, přiložili ruce k dílu a vlastními silami při stavbě hvězdárny pomáhali,“ přidal Horák s tím, že v padesátých a šedesátých letech minulého století se astronomie a zejména kosmonautika těšily velkému zájmu.

Oficiální otevření neproběhlo

V té době se tehdejší SSSR a USA předháněly v závodě o dobývání vesmíru. Toto klání s velkým napětím sledoval celý svět. K jeho vyvrcholení došlo právě 12. dubna 1961, kdy z kazašského kosmodromu Bajkonur odstartovala loď Vostok 1 s tehdy sedmadvacetiletým sovětským pilotem Jurijem Gagarinem na palubě. Toto datum však nelze ztotožňovat s otevřením prostějovské hvězdárny. „Nikdo nevěděl, kdy Gagarin do vesmíru poletí, Rusové vždy vše do poslední vteřiny tajili. Nicméně po jeho letu začali lidé spontánně ve velkém počtu přicházet na neotevřenou, nedostavěnou a nezkolaudovanou hvězdárnu s dotazy na technickou stránku letu,“ upozornil někdejší ředitel prostějovské hvězdárny Jiří Prudký.

Hvězdárna zcela neusnula

V roce 2012 se z rozhodnutí Olomouckého kraje coby zřizovatele stala hvězdárna součástí Muzea a galerie v Prostějově. Po celou dobu fungování byla otevřena laickým i odborným pozorovatelům Slunce či noční oblohy.  Nabízela také vzdělávací programy pro školy a veřejnost, aktuálně se kvůli nepříznivým epidemickým podmínkám některé aktivity přesunuly do on-line prostředí. „Zájem o naše astronomické kluby určené menším i větším dětem je stabilní, což nás samozřejmě těší. Od chvíle, kdy se brány hvězdárny pro veřejnost uzavřely, pokračujeme v jejich distanční podobě. Malým hvězdárníčkům jsou pravidelně nahrávána vzdělávací videa, která umisťujeme na nově zřízený YouTube kanál,“ uvedla Iveta Fréharová z astronomického oddělení Muzea a galerie v Prostějově.

Prázdninová výstava bude venku

V rámci oslav šedesáti let fungování hvězdárna naplánovala na léto hned několik menších akcí. Její pracovníci nabídnou ohlédnutí v čase a zprostředkují i malou exkurzi do historie pozorování planet či meteorologických pozorování. K vidění bude také část odborné techniky. „Nakonec jsme se rozhodli pro venkovní výstavu, která proběhne během dvou prázdninových víkendů. Věřím, že to budou pro návštěvníky příjemně strávená letní odpoledne s večerním pozorováním hvězd,“ vysvětlil Václav Horák s tím, že termíny i kompletní program budou ještě upřesněny. A to i vzhledem k epidemiologické situaci.

Velkoplošná malba

V jednání je zapůjčení asi čtyřmetrových modelů Měsíce a Země z brněnské Hvězdárny. „Nechali jsme vyrobit výroční turistickou známku, v prodeji bude limitovaných tři sta kusů za cenu čtyřicet korun. Zakoupit ji bude možné od pondělí dvanáctého dubna na pokladně hvězdárny. Po dobu uzavření zařízení bude prodej možný po domluvě v prostorách předzahrádky,“ uvedla Iveta Fréharová.

Zajímavou podívanou slibuje i spolupráce s renomovaným Street art festivalem z Olomouce. „Díky tomu by mohl na sklonku prázdnin ozdobit jednu ze stěn naší budovy mural, tedy velkoplošná malba. To bude velká událost, na kterou se velmi těšíme,“ doplnila Iveta Fréharová.