Když se potkávají generace, dějí se zázraky, stojí na stránce organizace Mezi námi, která podporuje setkávání lidí všech generací. A proto se Mateřské centrum Cipísek v Prostějově spojilo s touto organizací, aby se propojily generace dětí, jejich rodičů a seniorů, o které pečuje prostějovské Centrum sociálních služeb. Právě pro seniory vytvářely maminky s dětmi přáníčka k letošním Velikonocům.

Mateřské centrum Cipísek se věnuje podpoře mateřství, rodičovství a zdravých vztahů v rodině a nabízí programy pro rodiny s dětmi do šesti let. Od začátku pandemie se snaží propojovat virtuální svět s tím reálným a nabízí tak podle aktuálních možností reálné a on-line aktivity pro rodiny s dětmi. Před Velikonocemi proto proběhla on-line výzva vytvořit přání radostí pro seniory v domovech a rodiče s dětmi ji nadšeně přijali.

„Kdo chtěl, mohl si přijít do centra pro výtvarný materiál, kdo chtěl, mohl tvořit z vlastních zdrojů. Sešla se spousta přání a také velikonočně namalované kamínky, které tvořili děti a rodiče opravdu s radostí. Jak někteří rodiče napsali, měli při tvoření s dětmi možnost si popovídat o tom, že jsou babičky a dědečci, kteří třeba nemohou bydlet se svojí rodinou nebo sami a potřebují jinou péči. A to bylo pro rodiny a děti také velkým přínosem,“ objasnila záměr místopředsedkyně a lektorka MC Cipísek Markéta Skládalová, která na Zelený čtvrtek předala přání paní Aleně Hálkové z organizace Mezi námi, o.p.s. Z jejích rukou pak převzala přání pro seniory aktivizační pracovnice Ludmila Pudová v Centru sociálních služeb. „Věříme, že se dobrá a smysluplná spolupráce podařila a radost byla na všech stranách. A že tato spolupráce bude pokračovat i do budoucna,“ uvedla Skládalová.

Mateřské centrum Cipísek nemůže být vzhledem k epidemii a vládním nařízením otevřeno, přesto se ale snaží nabízet dál svoje služby. „Kromě individuálního poradenství nebo webinářů pro rodiče jsou to především týdenní on-line výzvy, které probíhají ve facebookové skupině Rodičovské inspirace MC Cipísek. Ta sdružuje rodiny s dětmi do šesti let a vznikla loni na jaře s původním plánem, že bude jen dočasná. Nyní propojuje rodiče s dětmi a Cipíska už přes rok,“ prozradila lektorka.

V březnu proběhly týdenní výzvy na téma rozhýbejme svoje těla, následoval barevný týden plný tvoření a pokusů, nechyběly inspirace na činnosti s dětmi doma i venku. „Před Velikonocemi připravil Cipísek pro děti a rodiče stejně jako v zimě zpestření procházky v Kolářových sadech, kde je čekala samoobslužná cesta Ahoj, jaro plná jarních a velikonočních úkolů,“ připomněla Markéta Skládalová.

I na duben připravuje MC Cipísek další on-line aktivity, které budou inspirovat k pohybu, tvoření, ale i péči o naše okolí. „Tam bude určitě směřovat týdenní výzva ke Dni Země. Kromě on-line aktivit chystáme i další samoobslužnou stezku na téma dopravy a taky čarodějnický týden,“ láká Skládalová a hlavně už se moc těší na děti a rodiče v reálných programech. „Mezitím se samozřejmě snažíme shánět podporu prostřednictvím dotačních programů, protože od Vánoc jsme kvůli zavření bez jakéhokoliv příspěvku od návštěvníků. Přesto věříme, že se podaří tuto složitou dobu překonat a dveře Cipíska se zase otevřou,“ zůstává optimistkou místopředsedkyně a lektorka mateřského centra a děkuje všem za dosavadní přízeň i podporu.