Dostat lidi do pohybu. Tento nemalý cíl si dal projekt a výzva 10 tisíc kroků. Nyní shání zájemce všeho věku o to nezůstat doma sedět a něco dělat. I při současných vládních zákazech. Cílem projektu je motivace k pravidelné aktivitě vykonané po svých vlastních nohou, a to alespoň po dobu jednoho měsíce. Už jen pravidelný záznam a sledování aktivity nám pomůže lépe porozumět našim pohybovým návykům. Zdůraznit je třeba, že než objem jsou důležitější pravidelnost, svižnost a příjemné prostředí.

Výzvu v posledních dnech vyslyšela celá řada organizací. Včetně Sportcentra DDM Prostějov a Ekocentra Iris. Spolu tak přichystali několik tras, navíc plných zajímavostí, a připojily se tak k výzvě. „My jsme se jako Sportcentrum – dům dětí a mládeže přihlásili coby spolupořadatelé, neboť jsme tuto iniciativu přivítali, ostatně v našich hlavách obdobná akce rovněž klíčila. Jelikož kolegové z Partnerství pro městskou mobilitu na měsíc květen již plánují tradiční akci ‚Do práce na kole‘, rozhodli jsme se pokračovat v 10 tisících krocích na vlastní pěst,“ uvádí osazenstvo Sportcentra. Trasy, které uveřejnilo na svém webu, doporučuje pak těm, kteří nemají krokoměr nebo chytrý telefon.

Akce se setkala s nemalým ohlasem veřejnosti. Do pohybu se dle informací Večerníku daly stovky lidí. „Ano, slyšel jsem o tom. A možná se toho zúčastníme, zkusím se domluvit s manželkou,“ usmívá se Zdeněk Balcařík ze smržického Klubu českých turistů. Podpoří podobné výzvy pohyb, zejména u mladých? „Myslím si, že určitě. Když vidím, jak se lidi zapojují do podobných chodicích akcí. Věřím, že to bude mít úspěch,“ poznamenal.  

POKUD SE CHCETE SVĚŘIT VEČERNÍKU, JAK ZVLÁDÁTE 10 000 KROKŮ, PIŠTE NA E-MAIL: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. NEBO VOLEJTE 608 706 148!

VÝZVA 10 TISÍC KROKŮ

* Dubnová výzva pro zastánce aktivního životního stylu

* Cílem je ujít průběžně deset tisíc kroků denně (zhruba tři kilometry)

* Zaznamenat se mají tyto kroky na aplikaci nebo přes chytré hodinky

* Výkony následně zasílat na web 10 tisíc kroků

* Ohodnoceny jsou následně body, třeba podle indexu BMI

* Za plnění výzvy organizátoři slibují ceny