Komunitní centrum má být zavřené. Uplynulou sobotu ráno ale bylo vše jinak, dveře byly dokořán. A nechyběla ani vůně buchet. Zkrátka akce Ukliďme Česko může vypadat různě, v Konici ji pojali po svém.

„Pojďte dál. Taky se zúčastníte?“ ptá se jedna z organizátorek Veronika Kutá. „Z Křemence je už na cestě asi desetičlenná skupinka. Mám zprávy, že by celkem mohlo přijít kolem čtyřiceti lidí. Každý člověk dobrý,“ konstatuje o půl deváté ráno. Tedy krátce poté, co začal výdej pytlů. Ještě před začátkem akce nabízí Večerníku domácí buchty vlastní výroby. Byly výborné, můžeme začít.

Záhy poměrně početná ekipa vyráží do terénu. A jsme mile překvapení. Nejen tím, že se zapojují i děti, ale také nepořádkem. Je rozhodně menší, než jsme čekali. „To je ale bordel,“ nenechá na sebe přesto čekat komentář jednoho z účastníků. Kolem školy vše vysbíraly místní děti, následně směrem ke hřbitovu nacházíme ledasco. Zejména kusy starého skla, především lahve od piva. O kus dál je to pro změnu ještě plný zapalovač, dále něco málo plastů. Některé odpadky je třeba doslova dolovat ze země. Člověk si pak místy připadá spíše jako zahradník než uklízeč. A po chvilce vděčně přijme za nabídnuté pracovní rukavice. Lidé na Konicku mohou dávat odpad v označených pytlích ke komunitnímu centru, dále do ulice Cihelna, za nádraží a k hasičárně v Křemenci.

Netrvalo dlouho a okolí školy, hřbitova a sportovní haly září čistotou. V centru Večerník zjistí, že se dostavili další brigádníci i s nejmenšími dětmi. „Dostanou rukavice a zapojí se taky,“ usmívá se jejich tatínek Lukáš Rozehnal. Sám ještě neví, kam při své první akci vyrazí. „Buď na náměstí, nebo ke zdravotnímu středisku. Ještě uvidíme,“ zvažuje muž. Jeho děti si mezitím přebírají diplomy a odznáčky. „Koukni, tati, mám modrý!“ chlubí se jeden z capartů.

Akce má celkově na Prostějovsku úspěch, daří se jí v Plumlově, Vrbátkách nebo Hradčanech-Kobeřicích. A samozřejmě v Prostějově. V Konici pak má domáckou atmosféru, je vidět, že se zde lidé znají a že se jich zároveň zapojuje hodně. Navíc mají i dobrou motivaci, za níž stojí jídlo. „Loni to bylo parádní, zapojila se spousta lidí, skoro všechny spolky. A vařili jsme guláš, který se povedl a poseděli jsme,“ vzpomíná Veronika Kutá poté, co nám s díky nechává pracovní rukavice jako památku na symbolickou pomoc při čištění Konice.

Lidé přitom mohou pomáhat dál, až do 16. dubna získají pytle na odpadky, rukavice a možnost svézt odpad na některé ze sběrných míst. Do pátku je možné takto získat pomůcky pro čištění v komunitním centru mezi 15.00 a 17.00 hodin.