Smutná zpráva zastihla minulý týden Prostějovsko. Ve věku 64 let zemřela Renata Čekalová, která celý svůj život zasvětila pomoci druhým. V Prostějově založila občanské sdružení Lipka, byla rovněž i u zrodu Senza dílny dávající práci a zároveň nový rozměr života lidem se zdravotním znevýhodněním. Stálá ředitelka Lipky se dlouhodobě potýkala s těžkou nemocí.

 

 Před 28 lety v Prostějově vzniklo v té době ojedinělé zařízení pro děti s více vadami – denní stacionář LIPKA. Původcem tohoto kroku byla Renata Čekalová, která měla zkušenosti ze školství a v devadesátých letech minulého století poznala těžkou situaci rodičů se zdravotně postiženými dětmi. Žena, která zasvětila život pomoci druhým, odešla z tohoto světa v úterý 13. dubna po dlouhém boji se zákeřnou chorobou.

„Pro nás je to obrovská rána a ztráta. Je to neskutečné... Byla to velice milá a hodná ředitelka, s níž jsem pracovala přes dvacet let,“ posteskla si Hana Galetková z prostějovské Lipky. Zde vzniklo i improvizované smuteční místo, kam se lidé přichází s Renatou Čekalovou rozloučit.

Pro mnoho lidí na Prostějovsku byla symbolem sociální práce a ochoty pomáhat. Stacionář díky ní nabízel smysluplnou činnost a vzdělání lidem se znevýhodněním, veškeré její aktivity vedly k pomoci druhým. „Lipka musí šlapat dál, bylo to její dílo, její dítě. Ona tím žila. Byl moc hodná, pomáhala všem, kteří požádali o pomoc, uměla naslouchat. A měla opravdu velké srdce,“ přidává se slzami v očích Hana Galetková.

Aktivity Renaty Čekalové oslovily i širokou veřejnost díky mnoha akcím Lipky, které nebyly určené pouze úzkému okruhu lidí. Někdejší senátorka Božena Sekaninová, jež se rovněž v Lipce angažovala, pak vzpomíná pracovní úspěchy této vzácné ženy. „Spolupracovala jsem s ní skoro třicet let. Vím tedy, co všechno dokázala. Stála u zrodu Lipky, Senza dílny, posledním jejím velkým počinem byl vznik chráněného bydlení ve Vrahovicích,“ říká. V roce 2015 byla navržena na Cenu hejtmana Olomouckého kraje.

„S Renatou Čekalovou jsme spolupracovaly řadu let. Zakladatelka Lipky toho pro handicapované udělala moc a svou práci brala jako poslání. Její odchod vnímám jako velkou ztrátu,“ nechala se slyšet náměstkyně prostějovského primátora Alena Rašková. „Paní Čekalová, stejně jako nedávno zesnulá Květa Šťastná, byly úžasné dámy, které pro společnost vykonaly mnoho práce a přinesly spoustu dobrého. Budu na ně vzpomínat jako na dvě skvělé osobnosti s velkým srdcem,“ přidala vzpomínku druhá náměstkyně Milada Sokolová.

Nejen v Lipce tak zavládl v této době obrovský smutek. Pohřeb pro nejbližší se bude konat ve středu 21. dubna v Prostějově.