Někdy je kolo jen lehce rezavé nebo nedobržďuje. Jindy jede naopak pomalu a ještě je v rozkladu. V prvním případě si dokáže poradit člověk sám. Něco nalakovat, něco utáhnout, to většina z nás zvládne. Ve druhém ale doporučujeme odbornou radu. A v případech na ose mezi těmito dvěma extrémy? Taky.

Je totiž nutné si uvědomit, že kolo je dopravní prostředek. A navíc takový, na němž je člověk obzvlášť zranitelný. Spolehnout se tedy jen na vlastní úsudek, zejména pokud opravám kola nerozumím, je tak nejen odvážné, ale hlavně hraničící s naším zdravím.

Základem pro větší opravy by tak měla být porada s odborníkem. Nejdříve je podstatné si „dát do kupy“, co je vlastně s kolem v nepořádku a jaký chci, aby byl konečný stav. A informovat se dopředu o ceně požadovaných úkonů, abychom následně nebyli nemile překvapeni. Cena za opravu kola se může pohybovat od pár stovek korun až po částky, kdy nastupuje úvaha, zda si nepořídit zcela nový „stroj“.

Přitom na kole se toho dá pokazit poměrně dost: přesmykač, přehazovačka jako taková, brzdy, pružení nebo starý dobrý „řetaz“. Je pravda, že jsem nejednou v poslední době sám viděl takový, který byl zralý na roztržení, zahození, likvidaci. Ale to už je zodpovědnost každého z nás.

Prostějovsko přitom nabízí poměrně pestrou paletu cykloservisů a opravářů kol. Některé provozovny sice během let zmizely, nicméně další tu jsou stále: Jungmannova ulice, Komenského, Kostelecká, Olomoucká, Uprkova, to jsou jen namátkou některá z míst, kde cykloservis a cyklopotřeby najdete. Jak si ale vybrat? Pokud žádnou z firem dobře neznám, zároveň mi na kole záleží, je načase vyzkoušet staré dobré doptávání v okolí. Mají zde před hlavní cyklistickou sezónou volno? Jak se stavěli k požadavkům zákazníka? Jak pomohli a opravili? V jaké cenové relaci?

Pokud tedy právě chystáte koupi nebo opravu kola, tak hodně štěstí. Ještě více než právě štěstí to chce však značnou míru rozhodnosti a dostatek informací.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO&CYKLO najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 19. dubna