Velký Kosíř? To už je dnes klasika. Kdo by neznal Hanácký Mont Blanc. Už méně lidí však ví, že je i Malý Kosíř. A ještě méně, že i přes oba tyto vrcholy vede naučná stezka. A po ní jsme se vydali tentokrát.

Jde vlastně o takovou odbočku naučné stezky Velký Kosíř. Navazuje na ni právě na vrcholu Kosíře. A i když jde takříkajíc „bokem“, i tak má rozhodně co nabídnout. Dokonce možná víc než původní a mnohem známější stezka. Cesta z Velkého Kosíře zase tak záživná není. Až okolo Slatinek začíná být krajina zajímavá. Směrem na Malý Kosíř totiž přibývá zajímavých terénních nerovností, keřů, stromů, i zakrslých. A taky malých jezírek a mokřadů mezi skalami, částečně pozůstatky těžební činnosti.

Malý Kosíř ale má dar okouzlit. Travnaté kopečky, na nich lesíky, spousta ptactva. Na vrcholu pak najdete kříž s klekátkem a modlitbou ke svatému Antonínovi. A také kapli zasvěcenou stejnému svatému. Velmi vkusná a do prostředí zapadající dřevěná stavba se sem vyloženě hodí. Zaujme rozhodně i obří kříž na úplném vrcholu Malého Kosíře.

Ovšem zpět k naučné stezce. Ta je, mírně řečeno, neviditelná. Tabule sice najdete, značení je však špatné až neexistující. Pokud ale přeci jen jste rozhodnutí jít po stezce a nechat se o okolí informovat, doporučujeme využít některou z internetových map.

Když tak učiníte, dozvíte se mnoho. Třeba právě o Malém Kosíři. Jedná se o přírodní památku s řadou chráněných rostlin a živočichů. Z květin to jsou třeba orchideje. O kus dál ve Slatinicích zase zjistíte, co vše zde pramení a co od minerální vody – kromě puchu po sirovodíku – čekat. Zajímavým místem, byť na odbočce z naučné stezky, je pak pomník letců věnovaný obětem neštěstí z roku 1998.

Je třeba také pochválit, že informační tabule jsou pěkně zpracované a v dobrém stavu. Navíc nabízí zajímavé informace a provádí krajinou, která si rovněž zaslouží přídomek „zajímavá“. Nicméně značení stezky je bohužel opravdu tristní.

 

Naučná stezka Velký Kosíř II

Umístění:        východní svah Velkého Kosíře, Malý Kosíř,

oblast mezi Slatinkami a Slatinicemi

Vznik:             2000

Délka:             8,4 kilometru

Počet zastavení: 7

Téma:             příroda, historie, lázeňství