Už více než rok jsou všechny děti bez jakéhokoliv podloženého argumentu v domácím vězení, bez možnosti se účastnit jakýchkoliv organizovaných aktivit. Kostelečtí házenkáři se ovšem odmítli oddávat trudnomyslnosti a v rámci akce Ukliďme Česko se rozhodli vlastními silami vyčistit okolí cyklostezky z Prostějova do Kostelce na Hané.

Na ráno poslední březnové soboty byl naplánován dvojí sraz. Jedna skupina vyrážela z Kostelce na Hané a druhá proti nim z Prostějova. Všichni byli vybaveni pytli a rukavicemi, akce mohla odstartovat. Už začátek v obou městech dal pořádně zabrat. V Kostelci za občerstvením Depo byl skutečný „ráj“ odpadků a opravdové malé smetiště se nacházelo rovněž v Prostějově u říčky Hloučely poblíž všech tří mostů. Uklidit tato hnízdečka nepořádníků stála děti i dospělé kus poctivé dřiny.

A to zúčastněné ještě čekaly další kilometry cyklostezky. Hustota znečištění sice již nebyla tolik intenzivní, nicméně hřbety nadšenců se ohýbaly stále dost často. Jak se obě party k sobě postupně přibližovaly, únava narůstala a hlad sílil. Meta byla jasná: setkání obou skupin na mostě přes řeku Romži. A tam čekal opět pořádný díl práce. Doslova svinčík nadělaný lhostejníky namotivoval všechny zvládnout i s únavou v těle ještě tuto poslední výzvu. A pak už hurá na oběd! Ne jen tak ledajaký, oheň udělal ze špekáčků přinesených v batůžcích lahodný pokrm, který v cuku letu skončil beze zbytků v prázdných žaludcích všech házenkářů.

„Naším přáním teď zůstává, aby vyčištěná cyklostezka zůstala čistou i nadále a všechny ty pet láhve, plechovky, sklenice, obaly od pamlsků či použité ubrousky už nikdo nikdy v přírodě nemusel nacházet. A co naši házenkáři nejčastěji uklízeli? Byly to především zmíněné ubrousky. Ty papírové se sice rozloží, ale jejich rozklad trvá i dlouhé měsíce a mezitím jsou bohužel nechutnou součástí našeho okolí. U těch „voňavých“ dětských je to ještě horší. Ty se s ohledem na délku lidského života nikdy nerozloží, protože jsou plastové a stávají se tak ještě nechutnější trvalou součástí toho, co v přírodě zbylo. Dalším typickým odpadem byly především obaly od Hašlerek a ostatních bonbónů, o nichž se stále spousta lidí domnívá, že jsou pouhými v přírodě rozložitelnými papírky. Jenže tomu je právě naopak. O pozůstatcích po kuřácích snad ani netřeba hovořit. Kuriozitou pak byly mraky malých kousků roztrhaných jízdenek odhozených z vlaků,“ přiblížil Večerníku hlavní trenér miniházenkářů TJ Sokol Kostelec na Hané HK Patrik Coufal.

„Všem zúčastněným nadšencům patří velké poděkování a respekt za obrovský kus práce, který pro přírodu udělali. V plném důsledku potvrdili, že zlo, které je na dětech nyní v nedozírném měřítku za poslední rok pácháno, jsou sami schopni oplácet dobrem. A to je dobře,“ zdůraznil na závěr Coufal stěžejní myšlenku dobrovolné akce pro nezištnou věc.