Tomuto nešlo odolat! První květnový den nabídl opravdu nádherné jarní počasí a lidé houfně vyrazili ze slují svých příbytků ven do rozkvétající přírody. Patrné to bylo snad na všech místech regionu od Horního Štěpánova až po Pavlovice u Kojetína.

Bylo přitom naprosto logické, že jedním z hlavních cílů výletníků se stal zámecký park v Čechách pod Kosířem. Četní návštěvníci se tu mohli vydat na čarodějnou pátrací stezku s celkem sedmi úkoly. Vše bylo předzvěstí toužebně očekávaného otevření zámku, k němuž by snad mohlo dojít už příští pondělí 10. května.

Kdo o uplynulém víkendu zavítal do otevřeného zámeckého parku v Čechách pod Kosířem, mohl si tu vyzvednout letáček. Díky němu se seznámil s čarodějnicí Fištrónou, která nedopatřením přišla o názvy důležitých ingrediencí pro výrobu létací masti. Zjistit jejich jména jí pomohly děti vyluštěním celkem sedmi hádanek týkajících se názvů stromů rostoucích v parku. K nim se dostaly pomocí přiložené mapky. U každého ze zastavení se děti i dospělí dočetli spoustu pozoruhodných informací týkajících se uplatnění daného stromu v historii magie. Za odměnu pak úspěšní luštitelé dostali certifikát a příští rok se budou moci přihlásit do školy kouzel.

„Bylo skvělé, že vyšlo počasí a člověk se v tak krásný den mohl projít v úžasném zámeckém parku. Vycházku spojenou s pátrací hrou jsme si užili a spoustu se toho navíc dozvěděli. Postup na výrobu létací mast jsme si uschovali, určitě jej vyzkoušíme a doufáme, že bude i fungovat,“ radovala se z hezkého dne i zisku užitečného receptu jedna z maminek.

Máte vztah k parku? Můžete jej podpořit!

Kastelán zámku byl přirozeně rád, že památka v Čechách pod Kosířem se stále těší tak hojné oblibě u velkého množství lidí. Jeho pocity však přece jen byly trochu smíšené. „My z toho máme hlavně dobrý pocit, že to lidi baví. Návštěvnost, nebo dokonce rozpočet nám to ovšem pro tuto sezónu nijak nezvedne. Přitom jsme už měli vymyšlené čarodějnické prohlídky parku, které jsme kvůli přetrvávajícím vládním opatřením museli zrušit. Alespoň už to máme připraveno pro příští sezónu,“ zhodnotil Martin Váňa, který ze všeho nejvíce doufá, že se zámek již brzy konečně opět otevře pro veřejnost. „Máme připravený bohatý letní program a celou řadu novinek. Lidé si například za pět a půl tisíce korun budou moci do parku koupit svoji vlastní lavičku, kterou označíme štítkem s jejich jménem. Budeme moc rádi, pokud nám tímto způsobem pomohou jej výrazným způsobem zvelebit,“ zvěstoval kastelán zámku, který věří, že by k uvolnění mohlo dojít již za týden. „Připraveni stoprocentně jsme a otevřeme hned, jak to bude možné,“ přislíbil Váňa.