Po prvním rozvolnění vládních protiepidemických opatření mohla po mnoha dlouhých měsících zahájit svůj provoz konečně i městská tržnice v Prostějově. Během uplynulého týdne se v pondělí a ve čtvrtek tlačily mezi stánky stovky natěšených Prostějovanů, především z řad zahrádkářů. V sobotu ráno pak už byla návštěvnost kvůli dešti slabší, přesto si drobní pěstitelé s nejrůznějším nabízeným sortimentem nemohli na tržby stěžovat. Večerník byl u toho!

„V pondělí a ve čtvrtek tady bylo narváno a tržby až pětinásobné. Teď pršelo, takže příchozích je tak třetina. Ale máme před sebou ještě spoustu dalších dní a příležitostí, jak dohnat ztráty z covidu,“ svěřila se Večerníku jedna z prodávajících, u jejíhož stánku mohli návštěvníci zakoupit sazenice mnoha druhů zeleniny, a dokonce i nádherná jablka. „Já prodám nejvíce sazenic jahod, ty fakt frčí, každý den jich tady na tržnici prodám stovky. S nákupem sazenic květáku, kedlubnů, zelí, paprik, rajčat a dalších však mnozí lidí váhají, protože si myslí, že vzhledem k počasí je ještě brzy je vysazovat. Říkám jim ale, že se není čeho bát, vše se může bez obav sázet už teď, i když nemáte k dispozici skleník,“ povyprávěl nám své zkušenosti další trhovec z Prostějovska.

Večerník se byl na prostějovské tržnici podívat v sobotu ráno ve chvíli, kdy konečně ustal vydatný déšť. „Trefili jsme to tak akorát, není tady moc lidí, což je mnohem lepší, než když jsme tady byli v pondělí. To se fakt nedalo vůbec hnout,“ prozradila Marie Nakládalová, která si s manželem přišla pro sazenice rajčat, k tomu přikoupili ještě květák, celer, kedlubny a další zeleninu. „Čeká nás víkend, který strávíme na zahradě. Tak abychom měli co sázet,“ usmívala se sympatická žena.

„Nemůžu si pomoct, ale tady na tržnici je to všechno mnohem levnější než někde ve specializovaných obchodech. Já sem chodím nesmírně rád už desítky let. Je tady obrovský výběr čehokoliv, co prostě na své zahrádce chcete. A hlavně ty nízké ceny, což je pro mě jako pro důchodce vůbec nejdůležitější,“ pochvaloval si v sobotu Alois Vybíral z Prostějovska.

Provoz městské tržnice by však nebyl možný bez určitých hygienických pravidel. „Při kontrolách dbáme na to, aby jak prodejci, tak kupující měli nasazeny na obličejích respirátory a všichni dodržovali alespoň dvoumetrové rozestupy. To jsou základní pravidla. U každého stánku by pak měl být k dispozici také prostředek na dezinfekci rukou,“ ujistil Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov.