Tohle vyvolalo nebývalou vlnu pozitivních reakcí. „Paní Naděžda Horáková má srdce na správném místě. Rád bych tuto dámu někdy potkal na zámku,“ tohle byla jen jedna z celé řady komentářů v souvislosti s darem, který Matěji Stropnickému a jeho partnerovi poslala někdejší učitelka Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově.

Stalo se to v reakci na odvysílaný televizní pořad Výměna manželek, do něhož se Matěj Stropnický se svým partnerem Danielem Krejčíkem přihlásili. Její čin nezůstal bez reakce. O pět dní později připlula na transparentní účet vysoká částka od dalšího dárce!

Zámek v Osečanech má sice za sebou slavnou minulost, v posledních desítkách let však značně zchátral. V roce 2018 jej za 12 milionů korun koupili bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický a herec Daniel Krejčík.

Naděžda Horáková z Prostějova si o historii zámku zjistila celou řadu informací. „Moje maminka v minulém století po osmašedesátém emigrovala, v USA se znovu vdala a ona i otčím už zemřeli, před pár měsíci mi umřel i manžel a děti nemám. Z toho dědictví, co jsem získala, jsem se rozhodla přispět na zámek. Chci, aby to byla nějaká jedna konkrétní věc, která po mně zůstane,“ vysvětlila Matěji Stropnickému, proč se rozhodla peníze věnovat právě jim.

Majitel zámku jí navrhl, zda by nebyla ochotna přispět na zastřešení věže, na něž měl připravený rozpočet ve výši 309 431 korun. Jaké pak bylo jeho překvapení, když se peníze objevily na účtu. O týden později pak paní Naděžda přispěla ještě další částkou, a to 50 tisíc korun. Ty budou zřejmě použity na opravu ciferníku věžních hodin. „Domluvili jsme se s paní Naděždou, že k nám zavítá, až bude střecha hotová. Snad to bude do konce léta, kdy u nás na zámku organizujeme kulturní léto,“ nastínil Martin Stropnický, pro něhož byl podobný dar opravdovou finanční injekcí.

Na transparentní účet spolku Zámek bude v minulosti sice přispěly desítky sympatizantů, nicméně povětšinou posílali výrazně nižší částky. Příspěvek paní Naděždy byl v tu chvíli jednoznačně nejvyšší, jejím příkladem se však zřejmě nechal inspirovat také Josef Onderka, který pět dní po dámě z Prostějova poslal na dobrou věc celých 400 tisíc korun!