Loňské léto ovlivněné pandemií koronaviru pro tábory neznamenalo žádné výraznější komplikace, alespoň co se týkalo jejich pořádání. V případě podezření na nákazu se však na táborech testovalo, zatímco posléze někde byly pozitivní děti pouze odděleny od ostatních, jinde se dokonce zavíraly celé tábory. V letošním roce by mohla být situace velmi podobná, s absolutní jistotou se však o této variantě mluvit nedá.

 

Epidemické ukazatele v posledních dnech naznačují ústup onemocnění, kontrola nad pandemií však zůstává křehká a budoucí průběh je stále vysoce nepředvídatelný. Drtivá většina agentur své služby nabízí a jejich přípravy jsou v plném proudu. Kromě toho počítají také s variantou, že by se musely tábory zrušit. Proto se snaží zajistit případné náhrady. Někde se tak jedná o možný návrat částky nebo různé další kompenzace.

I díky těmto skutečnostem tak zájem o tábory zcela neopadl. Drtivá většina podaných přihlášek je většinou od rodin, jejichž děti se určitého táboru účastní pravidelně. Zbývající skupina přihlášky nepodala, rodiče ale zůstávají s vedoucími táborů v kontaktu a čekají, jak se bude situace vyvíjet.

Podle ministerstev zdravotnictví a školství i hlavní hygieničky bylo však zatím stále příliš brzy určit jednoznačné podmínky na prázdninové měsíce. V minulém týdnu se však už ledy pohnuly. Podle České rady dětí a mládeže se během úterního jednání podařilo společně s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou dohodnout podmínky pro účast dětí na táboře. Hlavní podmínkou bude negativní test na koronavirus, který nesmí být starší než tři dny před odjezdem. Další pravidla by měla být relativně stejná jako v loňském roce. Velmi důležité však bude také aktuální situace a čísla nakažených, které by ještě mohly znamenat pro tábory stopku.   

Tábory jsou nutné

Náročné období s covidem se tedy snad už blíží ke svému závěru a pro děti mohou představovat konečně návrat zpátky do jejich komfortního prostředí. Letní tábory by jim určitě posloužily k sebezdokonalení, návratu k sociálním kontaktům i aktivnímu pohybu. To vše totiž za poslední rok utrpělo ze všeho nejvíce. V neposlední řadě by také mohly znamenat obzvláště zasloužený odpočinek pro rodiče i prarodiče, kteří za sebou mají také velmi náročné období.

Ostatní tábory zastavil covid

Kromě letních táborů jsou také stále oblíbenější i tábory během celého roku. Ať už se jedná o ty konané o jarních prázdninách, ale i například v rámci Velikonoc. V letošním roce však musely být všechny tyto pobyty v důsledku pandemie zrušeny. O to větší zájem dětí se tak dá očekávat právě v případě letních táborů, který už tak každoročně roste.

Novinky letos příliš nečekejte

 

Nejistá situace s pandemií ovlivní i samotnou nabídku. Zatímco v předešlých letech organizátoři lákali na různé novinky ať už formou nových míst, či zajímavých aktivit, letos budou možnosti přeci jen trochu chudší. Není se však příliš čemu divit. V současné chvíli ani sami organizátoři nevědí, zda bude možné tábory vůbec pořádat, a je tak celkem pochopitelné, že právě z těchto důvodů se nechtějí do větších akcí pouštět. Daleko více se letos budou zaměřovat na aktivity z předešlých let, půjde o jejich různou kombinaci.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & DĚTI A TÁBORY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 3. května